Kandy

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Pelgrimage
Boeddhisme in Sri-Lanka
Algemene informatie
Info per plaats
Negombo
Inamaluwa
* Sigirya
* Dambulla
Anuradhapura
* Mihintale
Polonnaruwa
Kandy
Ella
Unawatuna
* Galle
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Kandy

Kandy (119.000 inw.) is na Colombo de tweede belangrijkste stad van Sri Lanka. De stad ligt in een vallei rondom het kunstmatige Kandy meer. Kandy is tevens de vroegere hoofdstad van het Koninkrijk Kandy. Dit koninkrijk was tijdens de Portugese, Nederlandse en deel van de Britse kolonisatie het laatste koninkrijk in Sri Lanka. Kandy is een zeer culturele stad met veel tempels, waaronder de belangrijkste tempel in Sri Lanka, de Tempel van de Tand. Hierdoor staat Kandy op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De mooiste tempels, de Embekke Tempel, de Lankatilaka Tempel en de Gadaladeniya Tempel, vind je net buiten de stad op korte afstand van elkaar. Andere belangrijke bezichtigingen zijn de Royal Botanical Garden, de Royal Palace en de Udawattekele Bird Sanctuary. Vanuit Kandy kun je daarnaast makkelijk naar de culturele driehoek in het noorden of de bergen in het zuiden.

Wat te doen

Na het rustige noorden met al zijn boeddhistische tempels en kloosters komen we na 1,5 week weer in een stad aan. Het is een gezellige stad met een groot meer in het centrum waar je mooi omheen kunt lopen. De jungle grenst aan één kant letterlijk aan de stad. Naast een uitgebreide wandeling door en langs de stad gaan we hier ook enkele puja's meemaken. De Botanic tuin is altijd een fijne dagbesteding en bij genoeg belangstellenden gaan we ook naar het Pinnawela Elephant Orphanage. Kandy is verder de beste plek voor inkopen doen, mocht daar belangstelling voor zijn. Fietsen zijn hier makkelijk te huren en de heuvelachtige omgeving met stuwmeren en tempels is biedt een prachtige fietsom geving.

Tempel van de Tand (Dalada Maligawa)

Locatie: stadscentrum

De Tempel van de Tand is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en één van de belangrijkste tempels voor het Boeddhisme. In deze tempel ligt één van de drie overgebleven tanden van Boeddha. De andere liggen in India en nabij Bangkok in Thailand. De tempel was gebouwd in een paleizen complex, er werd geloofd dat degene die in het bezit was van de tand, zou heersen over het land. Driemaal daags worden door de monniken rituelen uitgevoerd. Op woensdag is er een symbolisch baden van de heilige tand. Er wordt geloofd dat het water helende krachten heeft, dit water wordt uitgedeeld onder de aanwezigen.

Royal Botanical Garden

Locatie: 10km vanaf centrum – 20 minuten rijden met een taxi

De Royal Botanical Garden (ook wel Peradeniya Botanical Garden genoemd) is de grootste botanische tuin in Sri Lanka. In het park van 60 hectare vind je meer dan 4.000 verschillende plantensoorten, waaronder lianen, bamboe, lantaarnplanten, pandanus bomen en palmbomen. Daarnaast is er een orchideeënhuis en een kruidentuin met o.a. vanille, pepers en kardemom. In het park leven veel vleerhonden, vlinders en vogels.

Royal Palace

Locatie: stadscentrum

Langs de Tempel van de Tand liggen de oude gebouwen van het vroegere paleis van Kandy. Onder deze gebouwen zie je onder andere het koninklijk paleis, vertrekken van de koningin, de raadzaal en de wapenkamer. Een aantal van deze gebouwen zijn nu in gebruik als musea over het Kandy tijdperk. De raadzaal, gebouwd in 1784 is een uniek voorbeeld van de houten architectuur uit die periode.

Udawattekele Bird Sanctuary

Locatie: 2km vanaf centrum – 10 minuten lopen Net achter de Tempel van de Tand ligt het Udawattekele Bird Sanctuary. Ondanks dat het reservaat in de stad ligt, zitten hier veel dieren. Je kunt hier 80 verschillende soorten vogels spotten, waaronder de bruinkapjungletimalia, de smaragdparkiet en de jungle-dwergijsvogel. Daarnaast leven er ook veel apen, zoals de Ceylonkroonaap, de witbaarlangoer en de grijze langoer. Entree kosten voor het reservaat zijn 750 roepie.

Embekke Tempel

Locatie: 16 km vanaf centrum – 20 minuten rijden met een taxi of 3 uur lopen

De Embekke Tempel (of Embekke Devalaya) is een Boeddhistische tempel gebouwd rond het jaar 1370. De tempel is de beste plek in Sri Lanka om het mooiste houtsnijwerk te zien. De tempel bestaat uit drie gebouwen. De vele pilaren en de daken zitten vol met houtsnijwerken. Vooral dieren als leeuwen, olifanten en stieren zijn er te zien, maar ook bloemen, soldaten, vrouwen en zeemeerminnen.

Gadaladeniya Tempel

Locatie: 12 km vanaf centrum – 15 minuten rijden met een auto of 3 uur lopen

Bovenop een kleine rots ligt de in 1344 gebouwde Gadaladeniya Tempel. De tempel heeft een Zuid-Indiase bouwstijl. Buiten de tempel ligt een stoepa, met een dak en daaromheen vier kleinere stoepa’s. Deze formatie wordt ook wel Vijayothpaya genoemd. In de tempel vind je een Boeddhabeeld in zittende positie en een aantal andere beelden. Twee mensen van een Veddah dorp zitten op de stoep. Een persoon heeft een eigengemaakte pijl en boog

Pinnawela Elephant Orphanage

Locatie: 30 km vanaf centrum - 75 minuten met een taxi

De Pinnawela Elephant Orphanage is een olifantenweeshuis waar baby olifantjes die verstoten zijn of hun moeder hebben verloren worden opgevangen. Daarnaast worden volwassen gehandicapten of verstoten olifanten hier ook opgevangen. Ook worden hier olifanten gefokt. De olifanten kunnen vrij leven op een land van 10 hectare. Op dit moment leven er rond de 80 olifanten in het olifantenweeshuis. Twee keer per dag worden de olifanten gewassen in de Ma Oya rivier.

Foto's