Meditatieleraar opleiding

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiki-meditatie.jpg

Er zijn enorm veel meditatietechnieken die uiteindelijk allemaal onder te verdelen zijn in drie niveau's:

  • Concentratiemeditatie (Sutamayã Pañña); het komen tot rust en balans
  • Healingmeditatie (Cintã-mayã Pañña); de bronnen van onrust en onbalans verwijderen
  • Inzichtmeditatie (Bhãvanã-mayã Pañña);de universele wetmatigheid inzien waarom wij dergelijke bronnen ontwikkelen

In de meditatie opleiding leer je van elk niveau enkele meditaties hoewel de nadruk ligt op de inzichtmeditaties vipassana en jhana meditatie. Een groot deel van de opleiding is het begrijpen (lezen, horen en studeren) en leren inzien (vanuit de meditatie) van de boeddhistische filosofie.

De meditaties

Binnen de opleiding leer je boeddhistische meditatietechnieken (vipassana, jhana, tenang en contemplatie) die elk op hun beurt alle drie bovengenoemde niveaus aanraken. Deze meditaties beoefen je gedurende langere periode. Daarnaast leer je meerdere meditatietechnieken welk je in 1 of enkele sessies kunt beoefenen en die specifiek over 1 of 2 niveaus gaan. Zodoende leer je dus om heel specifiek een meditatie aan te bieden naar gelang de vraag of klacht van de klant.

vipassana meditatie

Dit is de oorspronkelijke meditatietechniek ontwikkeld door Gautama de Boeddha. Door deze meditatietechniek te beoefenen heeft hij zijn verlichting bereikt. Een volledige beschrijving van deze techniek is opgetekend door zijn neef Ananda in de Maha Satipatthana Sutta.

Deze meditatie gaat uit van het neutraal observeren van de gewaarwordingen in het lichaam. Elke gewaarwording (1e niveau) heeft een bron (2e niveau). Door aandacht en energie te geven aan deze bron vergroot je de bron en de gewaarwording. Door het neutraal te observeren geef je er geen energie aan en verdwijnt deze uiteindelijk vanzelf, terwijl je in balans bent en blijft. Binnen de Vipassana zijn 2 varianten welk allebei onderwezen worden.

tenang (tantristische ademhalingtechnieken)

Een andere meditatievorm is zijn de Tantristische ademhalingstechnieken. In kleine variaties komt deze techniek voor in het Boeddhisme, Hindoeïsme, Jaïnisme, TM en Zen. Deze meditatie gaat uit van de mogelijkheid tot transformatie van energie. Negatieve energie veroorzaakt negatieve emoties, negatieve gemoedstoestanden, negatieve handelingen en negatieve gedachten. Maar de negativiteit is slechts een interpretatie van de energie, de energie op zichzelf is neutraal. Zoals een mes neutraal is kan hij positief of negatief gebruikt worden, afhankelijk van de intentie van zijn gebruiker.

Als je negatieve energie aard of anderszins verwijderd, verwijder je zowel de negativiteit als ook de energie. Deze meditatievorm leert je in te zien dat de negativiteit slechts een interpretatie is. Door deze weg te halen of te transformeren behoud je de energie.

contemplatie

Contemplatie is het creëren/visualiseren van een situatie en deze vervolgens vanuit de meditatie benaderen. Voor de hersenen maakt het namelijk niet uit of jij als mens een gebeurtenis daadwerkelijk meemaakt of het inbeeld. De uitwerking op het lichaam is eender, en zodoende kan je dus gebeurtenissen creëren welk je graag middels meditatie zou willen verwerken.

overige meditatietechnieken

Naast de 3 grote meditatiesystemen leer je binnen de opleiding ook meerdere meditaties (metta, tonglen, chakra meditatie) die je in 1 of enkele meditatie sessie kunt beoefenen. Deze meditaties dienen ter ondersteuning van de inzichtmeditaties.

De opleiding

Hoe lang duurt het voordat je een goede meditatieleraar bent? Ik zou het antwoord niet weten. Daarom heeft de opleiding geen vaste duur, het enige wat ik vraag is om serieus en veelvuldig te oefenen. Het kunnen en kennen van de meditaties is niet genoeg, je moet het ook kunnen overdragen. Dit moet zowel in theorie als in de praktijk neergezet worden. Je theoretische verhaal moet duidelijk, helder en inzichtelijk zijn. Vragen moet je kunnen beantwoorden, alle mogelijke problemen kunnen oplossen. In de meditatie moet je "energiedrager" zijn. Je voelt aan de energie hoe de groep in de meditatie zit en daar stem je de meditatie op af. Ritme, wanneer iets te zeggen of juist te zwijgen, wanneer verder gaan of iets herhalen, intonatie, etc... is allemaal zeer belangrijk. Dit moet je kunnen aanvoelen, ben je zover, dan ben je klaar met de opleiding.

De opleiding is om de andere week op de woensdagavond van 19:30 uur tot ongeveer 22:30 uur en 3 keer per jaar een lang weekend op Ekãyano. Hoewel het wel verstandig is, is het niet noodzakelijk elke woensdag aanwezig te zijn. De inhoud van de opleiding beoefen je namelijk thuis tijdens je eigen meditaties. Tijdens deze avonden leer je nieuwe technieken, een stuk theorie, moet je een keer een meditatie dragen, maar de basis doe je thuis.

Tijdens deze meditatieavonden zullen ook gasten aanwezig zijn die 1 of 2 keer komen meedoen, het is als het ware een open meditatieavond. Het voordeel is dat de opleiding zodoende een zeer praktisch karakter krijgt aangezien de leerlingen vragen van de gasten kunnen beantwoorden en soms een meditatie moeten voorbereiden of een lezing dienen te geven.

Iedereen kan op elk moment beginnen in deze opleiding. Je kunt ook eerst enkele woensdagavonden meelopen om te kijken of het iets voor je is.

Meest gestelde vragen

Wat zijn de onderdelen van deze meditatie opleiding ?

De opleiding bestaat uit het aanleren van 3 grote meditatietechnieken:

  • Vipassana, jhana, Tenang en Contemplatie. Daarnaast meditaties welk je 'los' kunt geven zoals: Chakra meditaties, Regenboogmeditatie, Hart meditatie, Tonglen, Koans, Mantra, Guru yoga, Metta meditatie.

Is ervaring nodig ?

Nee. Ervaring kan zeer positief zijn, het kan ook zeer in de weg staan. Ervaring in meditatie is dan ook niet nodig.

Is de opleiding individueel of in een groep ?

De opleiding is in een vaste groep.

Is er ook huiswerk/studie thuis ?

Absoluut. Hoe te mediteren kan je niet uit een boekje leren maar moet je doen. Een sessie van 75 minuten per dag is een norm welk je echt nodig hebt om de diepgang te kunnen bereiken om deze opleiding goed te kunnen volgen. Het excuus van 'te-weinig-tijd' is niet kloppend. 1 uur meditatie vergoed namelijk 2 uur slaap. Je houdt dus tijd over dan dat het je kost.

Wat als blijkt dat ik niet kan mediteren ?

Iedereen mediteert onbewust. Geconcentreerd werken, iets observeren, analyseren zijn onderdelen van meditatie. Wat is er moeilijk aan het observeren van je ademhaling? Als je onrustig wordt, observeer je onrust. Krijg je pijn, observeer je pijn. Observatie kan altijd en overal. iedereen kan dus mediteren.

Ik heb een zwakke rug, kan ik dan wel meedoen ?

De fysieke (on)mogelijkheden mogen nooit een beperking zijn voor meditatie. Natuurlijk ziet een kaarsrechte lotushouding er mooi uit, maar het is geen garantie voor een diepe meditatie. Meditatie is observatie, en dat kan je doen als je tegen een muur zit, ligt, loopt, fietst, eet, etc...

Iedereen zit op een andere niveau, hoe gaat dat ?

De één heeft meer ervaring dan een ander. Daarom beginnen we helemaal bij het begin en beoefenen we meerdere technieken. Er wordt eerst een basis gelegd (concentratiemeditatie) en vandaar gaan we verder werken. Het verschil in niveau valt hierdoor snel weg.

Wat voor opleidingsysteem wordt er aangeboden ?

Het oosterse (tibetaans en zen) opleidingsysteem. In het westerse systeem volgt de student het programma. Hier volgt het programma de student. Afhankelijk van je vraag, moeilijkheden, interesse, etc... wordt dat aangeboden. Komen we dus bij een opleidingsdag bijeen en heeft iemand een vraag welk gedeeld wordt in de groep, dan gaan we daarmee aan de slag die dag. Uiteindelijk zul je alle onderdelen geleerd en beoefend hebben, maar er is geen vaststaande volgorde.

Elke opleiding bestaat uit 3 onderdelen:

  • kennis; theoretische kennis, vakinhoudelijke kennis, logische kennis, de filosofie en naamgeving, kennis van de technieken en het menselijk lichaam.
  • ervaring; je zult thuis veel moeten gaan oefenen om zo de technieken je helemaal eigen te maken. Niet alleen oefenen in het behandelen van anderen, maar ook (en vooral) in het behandelen van jezelf. Ervaar datgene straks jouw klanten zelf gaan ervaren. Uiteindelijk ben je zelf de beste leerschool en dien jij het zelf te doen.
  • intuïtie; aanvoelen, energie aanvoelen, zowel de prana als blokkades, chakra's en aura's, balans en onbalans, mijn en dijn.

Kennis, ervaring en intuïtie versterken elkaar en levert wijsheid en inzicht op, vandaar uit ga jij werken. Ben jij van nature een theoretisch persoon, dan zal je opleiding dus grotendeels op ervaring en intuïtie komen te liggen. Alle drie de onderdelen dienen relatief even sterk aanwezig te zijn. Daar gaan we dus aan werken.

Wordt er ook aandacht gegeven aan filosofie ?

Zoals hierboven staat komt wijsheid voort uit kennis + ervaring = intuïtie. Kennis is dus een belangrijk onderdeel van de opleiding. We proberen de kennisoverdracht zo strikt mogelijk te houden, zonder wol en opsmuk dus. Bij ons geen verhalen over engelen, aquarius tijdperk, nieuwe-tijds-kinderen en new-age. De filosofie komt grotendeels uit de Kum-nye, een tibetaans-boeddhistische school met een nihilistische inslag vergelijkbaar met zen. Soms maken we uitstapjes naar de hindoeïstische filosofie omdat we de informatie overdragen zoals deze in oorsprong ontwikkelt is. De chakra en yoga filosofie is in oorsprong een brahmanistische leer en vandaar uit zullen wij deze gaan overbrengen. De reden dat we dit doen is omdat deze visies reeds duizenden jaren bestaan en hun recht en waarden reeds hebben laten zien. Alle oneffenheden zijn er af gehaald en alle valkuilen zijn duidelijk. Een nieuwertijdse visie is nog te jong om te kunnen beoordelen of het wel degelijk doet wat het claimt te doen.

Is er ook ruimte voor het persoonlijke stuk ?

De boeddhistische filosofie gaat uit van 3 transformaties waarlangs elk proces verloopt, ook een individueel proces.

  • 1e transformatie; tot rust komen
  • 2e transformatie; de bron van de onrust (h)erkennen en zo mogelijk verwijderen
  • 3e transformatie; inzicht krijgen waarom je deze bron van onrust vasthield

Hoewel deze 3 transformaties een wezenlijk onderdeel vormen binnen de opleidingen is de 3e transformatie het belangrijkst. Om tot rust te komen hoef je niet de opleiding te gaan doen. Maar ook hoe jij dingen emotioneel ervaart is iets wat uiteindelijk niet belangrijk is. De emotie ervaren is iets van persoonlijke aard. De vraag: "waarom heb jij deze emotie en waar komt deze vandaan" is wel van belang. De emotie komt namelijk niet vanuit een situatie, maar vanuit een conditionering die aangeraakt wordt door een situatie. Binnen de opleiding gaan we niet kijken naar ieders emoties maar wel naar conditioneringen, de 3e transformatie dus.

De opleiding is dus geen praatgroep waarin we elkaar lief en leed delen.

Wanneer kan ik beginnen met de opleiding ?

Dat kan wanneer jij maar wilt. Op elk moment kan je dus instromen. Vul je gegevens in het inschrijfformulier en je kan de eerstvolgende opleidingsdag aanwezig zijn.

Zijn er ook studieboeken ?

Jazeker, deze krijg je van ons bij je aanmelding.

Kan ik de kosten gespreid betalen ?

Dat kan. In principe bepaal je zelf wat hoeveel je wanneer betaald, mits het maar enigszins evenredig met de duur van je opleiding gaat.

Ik heb net een workshop bij jullie gedaan en wil nu de opleiding doen. Krijg ik dan korting ?

Als je tot 2 maanden na een tantra of sweda workshop of jaartraining besluit om de opleiding te gaan volgen worden deze kosten verrekend. De kosten van de workshop trekken we dus af van de kosten van de opleiding.

Kan ik binnen de opleiding ook met andere cursussen meedoen ?

Binnen ons centrum geven we meerdere cursussen die ondersteunend kunnen zijn binnen de Tantra opleiding. Mocht er plaatsen over zijn, dan worden deze gratis beschikbaar gesteld voor studenten binnen de verschillende opleidingen.

Wat voor soort invloed heeft de opleiding op mijn persoon ?

Laten we helder zijn, het betreft hier geen opleiding bloemschikken of metselen. Je hoeft als persoon niet te veranderen om goed te kunnen metselen. Wat je daar leert is externe kennis. Onze opleiding betreft interne kennis. Wil je liefdevol, vanuit mededogen en balans een sessie kunnen geven, dan zal je als mens en in het dagelijks leven ook liefdevol, mededogend en in balans moeten kunnen zijn. De opleiding heeft zodoende een grote invloed op de persoon, het dwingt je namelijk in balans te komen en daardoor zie je alles wat zoveel jaren jou uit balans heeft gehaald. Dit kan zeer confronterend zijn. In balans komen is dus accepteren en loslaten. En soms is dat best moeilijk. Hou daar rekening mee.

Kan ik de opleiding ook puur voor mijzelf doen ?

Dat kan ja, sterker nog... de meeste deelnemers doen het ook puur voor zichzelf. De opleiding leert je om anderen in balans te krijgen en te houden, invloed en sturing te hebben over de energiestromen van het lichaam. Dat leren zonder aan jezelf te werken is onmogelijk. Je doet de opleiding dus altijd voor jezelf, omdat jij je eigen oefenmateriaal bent. Of je aan het einde van de rit wel of niet er iets mee gaat doen naar anderen toe is een gevolg welk niet noodzakelijk is.

Hoeveel tijd ben ik met deze opleiding bezig ?

De eigenlijke opleiding vind thuis plaats, daar ga je de technieken welk je geleerd hebt in de praktijk brengen en helemaal je eigen maken. Soms zijn dit technieken welk je op een ander uitoefent maar ook heel veel ben je puur individueel bezig met bijvoorbeeld je yoga of meditatie. Hoeveel uur je daarmee bezig bent is niet aan mij te zeggen, maar verkijk je hier niet op. 10 uur per week bezig zijn met je eigen proces is niet een overdaad.

Zijn er ook examens of andere testmomenten ?

Elke opleiding heeft zijn examens en testmomenten. je loopt stage, moet soms in de groep een opdracht doen of in een andere opleiding een lesonderdeel gaan verzorgen. Als Ivar afwezig is kan het zijn dat je een gehele opleidingsdag moet gaan verzorgen.

Krijg ik een erkend diploma ?

Onze opleidingen betreffen oosterse filosofieën die we zoveel mogelijk vanuit de oorspronkelijke basis benaderen en beoefenen. Veel overkoepelende beroepsorganisaties stellen eisen die hier afbreuk aan doen. Voor meditatie bestaat helemaal geen beroepsorganisatie en voor reiki worden de bestaande beroepsorganisaties weer niet erkend. Erkenning vanuit de overheid is een lastig punt als het gaat om alternatieve zorg. Vanuit de Kum-nye krijg je een erkend diploma na afronding van de gehele opleiding. Verzekeringsmaatschappijen kijken niet naar diploma's maar naar het aanvullende verzekeringspakket iemand heeft. Zit hier alternatieve zorg of coaching bij, dan kunnen jouw sessies als behandelaar na afronding van de opleiding vergoedt worden.

Kan ik soms ook een time-out nemen ?

Zoals reeds gezegd kan de opleiding zéér zeker invloed hebben de student. Bij reiki is dat de zuiveringsperiode, bij de meditaties datgene je gaat tegenkomen en ook de yoga kan processen in het lichaam beïnvloeden. Heb je op een gegeven moment even meer tijd en ruimte nodig, dan is dat mogelijk. Je kunt dat enkele weken of maanden met de opleiding stoppen en deze later vervolgen, daar zitten geen extra kosten aan, je gemiste tijd en kennis kan je gewoon erbij krijgen. Deze time-out mag je gedurende de opleiding 1 maal nemen met een maximum van 4 maanden. Het is echter niet mogelijk een time-out te nemen om geheel andere redenen. In de gehele opleiding kan je 1 maal een tim-out nemen.

Gegevens

  • om de andere week op de woensdagavond van 20:00-23:00 uur en 3 x per jaar een lang weekend op Ekãyano
  • je kunt elk moment met de opleiding beginnen
  • 2.400,= in totaal (max. 750,= retour van de belasting)
  • ga hier naar het inschrijfformulier


De 14 meest gestelde vragen over de Meditatie opleiding

<embedvideo service="youtube">https://www.youtube.com/watch?v=KLi0r0t9eT8"</embedvideo>