Reiki en kinderen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Categorie indeling
Home
Reiki
Reiki symbol1.jpg
Sub categorieën Reiki
Behandelindex van hayashi
Celestijnse belofte
Chios
Reiki initiaties
Reiki symbolen
Reiki technieken
Reiki yoga
Overige artikelen op Reiki
De 3 graden bij reiki
De 5 leefregels van Reiki
De mythes van reiki
Hatsu-Reï-Ho
Interview met Hiroshi Doi
Interview met Mikao Usui
Mikao Usui
Opereren van de Aura
Reiki
Reiki en kinderen
Teate
Wanneer geen Reiki
Zelfbehandeling
Zuiveringperiode
Reiki cursussen
Reiki I cursus
Reiki II cursus
Reiki I en II cursus
Reiki III opleiding
Reiki symbol1.jpg

Als je met Reiki aan de slag gaat, dan zul je merken dat er een verschil zit in het behandelen van kinderen en volwassenen. Bij kinderen lijkt het of de energie makkelijker en sneller stroomt, het behandelen soepeler en sneller gaat. Dit komt doordat het kind ontvankelijker is voor de energie. Volwassenen hebben een Ego ontwikkelt welk rationele of dogmatische bezwaren kunnen opleggen tijdens een behandeling zoals:

  • wat een vaag gedoe is dit...
  • angst, ik hoop niet dat dit of dat doen of vinden, dat ik emotioneel wordt
  • onzekerheid
  • etc...

Kinderen hebben dat allemaal veel minder. Kinderen zijn juist bezig om een Ego te vormen en zolang deze niet geheel gevormd is zijn ze veel ontvankelijker voor spirituele leringen zoals Reiki. Om die reden werkt Reiki geven aan dieren of planten ook super, er is geen ego is blokkades opwerpt. Er is dus helemaal niets tegen het behandelen van kinderen. Wellicht merk je dat je ook minder technieken nodig hebt als bij het behandelen van volwassenen. Probeer zo intuïtief mogelijk het kind en de energie te benaderen.

Kinderen initiëren in Reiki

Het initiëren van kinderen in Reiki is een geheel ander verhaal. Het is zéér verstandig om zéér voorzichtig en zéér terughoudend te zijn in het initiëren van kinderen. Hier zijn verschillende redenen voor aan te voeren: verstoring van de ontwikkeling van het kind

Op het moment van geboorte is het kind nog helemaal in contact met daar waar zij vandaan komt, ofwel er is een zeer sterke binding met het Universele. In de komende 21 jaar zullen 3 Chakra's in ontwikkeling komen die elk verbonden zijn met het fysieke lichaam en zorg dragen voor de aarding en de vorming. Elk 7 jaar is er een volgend Chakra welk prominent in ontwikkeling is.

  • perineum: vormen van een basis, vertrouwt raken met het aardse en de naaste omgeving, grenzen leren.
  • sacraal: geboorteplaats van alle emoties.
  • zonnevlecht: ontwikkelen van een Ego (pubertijd).

Bij de geboorte is het kind nog één met haar herkomst. Maar het kind is hier geboren en moet leren hoe het is om hier te leven en haar levenslessen in uitvoering te brengen. Daarvoor is de aarding en de vorming erg belangrijk. Het doorlopen van het Perineum, Sacraal en Zonnevlecht elk in een periode van ongeveer 7 jaar is die aarding en vorming. Aarding is ons fundament, hoe beter en steviger deze is, hoe beter en steviger we daarop kunnen vormen. Eerst het fundament, dan het gebouw. Als we nu iemand voor zijn 21e leeftijd gaan inwijden in Reiki verstoren we het proces van aarding en vorming. We brengen het kind terug naar de binding met het Universum en ontnemen haar zo de kans de aarding/vorming in te gaan.

Openen en sluiten van het kanaal

Bij een Reiki initiatie openen we de Sushumna nadi vanaf de Kruin en Perineum. Deze Nadi was open bij de geboorte maar door de aarding en de vorming is deze zich gaan sluiten in die eerste 21 jaar van het leven. Als we klaar zijn met deze aarding/vorming zijn we ook redelijk stabiel. De ontwikkeling van een kind tussen haar 13e en 15e jaar (fysiek, emotioneel, mentaal) is vele malen groter dan bijvoorbeeld tussen ons 33e en 35e jaar. We gaan er dan ook vanuit dat de Sushumna nadi stabiel is na de pubertijd en juist in de periode van de pubertijd (Zonnevlecht periode, ontwikkelen van het ego) zich aan het sluiten is. Het kind is zéér aarde gericht (uiterlijk, status, overkomen, puberen) en hoewel je daar vraagtekens bij kan zetten en enige sturing verstandig is moet je dat niet verstoren met een initiatie. Bij een initiatie open je het kanaal en dat doe je bij een kind in een periode waarbij het kanaal zich behoort te sluiten om zo de aarding en de vorming kans te geven. Je zult dan ook merken dat na het openen van het kanaal door een initiatie dit kanaal het proces van sluiting gaat hervatten. Zodoende zou je het kind elk jaar een nieuwe initiatie moeten gaan geven. nadelige gevolgen van het initiëren bij kinderen

Het initiëren van kinderen kan een negatieve uitwerking hebben waarbij het kind de wereld waarin het leeft als onwerkelijk gaat ervaren, het niet vat, snapt er er weinig mee kan. We zullen moeten erkennen dat we leven in een aards gerichte maatschappij en verwachten dat het kind later als volwassene zijn weg weet te vinden in die maatschappij. Hoewel niet altijd positief, aarding/vorming en ego hebben we voorlopig nodig om ons staande te houden in de maatschappij zoals wij die in Nederland kennen. Doordat nu de initiatie plaatst vindt tijdens het proces van aarding haal je de aarde onder het kind's voeten vandaan. Dit beïnvloedt de vorming en dit kan invloed hebben op diens gehele verdere leven. Laat iemand eerst zijn aarding en vorming op een juiste manier doormaken en ga vervolgens op die aarding, het fundament bouwen. Niet andersom.

Wanneer kinderen wel initiëren

Er zijn uitzonderingen. Het is lastig hier een rijtje te geven wanneer je een kind wel kunt initiëren, maar het heeft dan zeer vaak te maken met ernstige blokkades op emotioneel, mentaal of fysiek niveau met een duidelijk karmische oorzaak. Ook als het kind om wat voor reden een 'verkeerde' start heeft gemaakt in de eerste jaren na de geboorte kan een initiatie helpen. Het kind terugbrengen naar haar contact met het Universum geeft het kind de mogelijkheid opnieuw de aarding en vorming plaats te geven. Belangrijk is wel dat de ouders geheel open staan voor Reiki en zelf ook met Reiki werken en er terdege verstand en ervaring in hebben zodat ze het kind kunnen begeleiden. Ook de Reikimaster moet een stuk begeleiding aanbieden indoen nodig. Wil het kanaal open blijven dan is het verstandig het kind jaarlijks een initiatie te geven. Persoonlijk zou ik het bij Reiki I houden. Ga kinderen nooit initiëren in Reiki II en al helemaal nooit in Reiki III. Waarom gebeurt het dan toch ?

Er zijn toch meerdere praktijken die Reiki cursussen geven aan kinderen

Zoals in elke beroepsgroep lopen ook in het Reikiwereldje mensen rond die iets te lichtvaardig denken. Reiki heeft een grote aantrekkingskracht binnen de New-Age waarin gedacht wordt dat alles goed is en alles prachtig en alles geweldig en dat je met Reiki niets verkeerds kunt doen. Dit is een verkeerde veronderstelling. Een tweede reden is meer commercieel. Kinderen is voor sommigen een nieuwe doelgroep. Nu de grote hype voor Reiki over is zitten sommige Reikimasters met een teruglopende klandizie die ze op deze manier willen terughalen.