Interview met Mikao Usui

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Categorie indeling
Home
Reiki
Reiki symbol1.jpg
Sub categorieën Reiki
Behandelindex van hayashi
Celestijnse belofte
Chios
Reiki initiaties
Reiki symbolen
Reiki technieken
Reiki yoga
Overige artikelen op Reiki
De 3 graden bij reiki
De 5 leefregels van Reiki
De mythes van reiki
Hatsu-Reï-Ho
Interview met Hiroshi Doi
Interview met Mikao Usui
Mikao Usui
Opereren van de Aura
Reiki
Reiki en kinderen
Teate
Wanneer geen Reiki
Zelfbehandeling
Zuiveringperiode
Reiki cursussen
Reiki I cursus
Reiki II cursus
Reiki I en II cursus
Reiki III opleiding
Reiki symbol1.jpg
Mikao Usui
Mikao Usui

De volgende vragen over Reiki zijn door Mikao Usui zelf beantwoord. De precieze datum en de naam van de interviewer zijn onbekend. Volgens een datum in de tekst weten we dat het ergens tussen 1922 en 1926 (overlijden Usui) moet zijn geweest. Aangezien de originele tekst ongeveer 75 jaar oud en in het Oud Japans is geschreven, zijn er wat kleine veranderingen gemaakt zodat de tekst makkelijker te begrijpen is. Het interview vond destijds in het Japans plaats en is vertaald door Frank Arjava Petter in het Duits.

Wat is de Usui Reiki Methode?

Met dankbaarheid hebben we ontvangen en leven we volgens de principes zoals voorgeschreven door de Meiji Keizer. Om het juiste pad voor de mensheid te volgen, moeten we volgens deze principes leven. Dit betekent dat me moeten leren om onze geest ( ) en lichaam te verbeteren met oefeningen. Om dit te doen, helen we eerst de geest. Daarna maken we het lichaam gezond. Als we psychisch op het gezonde pad van eerlijkheid en oprechtheid zijn, dan zal het lichaam vanzelf kompleet gezond worden. Lichaam en geest zijn dan een, en we leven ons verdere leven in vrede en vreugde. We helen onszelf en de ziektes van anderen door ons eigen en andermans blijdschap in het leven te intensiveren en te vermeerderen. Dit is het doel van de Usui Reiki Methode.


Is de Usui Reiki Methode hetzelfde als hypnotherapie, kiai jutsu (het concentreren van energie in de onderbuik, en het geven van een gil), of shinko ryoho (een religieuze therapie) enzovoort? Is het een soortgelijke vorm van therapie onder een andere naam?

Nee, nee. Het is niet gelijk aan de vormen van therapie zoals hierboven beschreven. Aan het eind van veel jaren van intensief trainen vond ik een spiritueel geheim: Dit is een methode die de geest ( ) en lichaam bevrijdt.

Is het een shinrei ryoho (een psychische, spirituele methode van heling)?

Dat is juist, we zouden het shinrei ryoho kunnen noemen. Het is echter ook mogelijk om het een fysieke therapie te noemen, daar de energie en het licht vanuit al de lichaamsdelen ,van de persoon die de behandeling geeft, straalt. (Energie en licht stralen hoofdzakelijk vanuit de ogen, de mond en de handen van de gever van de behandeling. Tegelijkertijd vestigt de behandelaar zijn ogen gedurende twee of drie minuten op de aangedane delen van het lichaam, hij blaast erop of masseert deze zachtjes.) Kiespijn, hoofdpijnen, buikpijnen, uitzetten van de borst, zenuwpijnen, kneuzingen, snijwonden, brandwonden enzovoort genezen gemakkelijk. Chronische ziektes echter zijn niet zo makkelijk te behandelen. Maar het is een feit dat zelfs een enkele behandeling bij een chronische ziekte al een positief effekt laat zien. Ik vroeg mezelf hoe dit fenomeen in de zin van de medische wetenschap verklaard kan worden. Wel, de realiteit is altijd indrukwekkender van fictie ooit kan zijn. Als je de resultaten zou zien (van een behandeling) dan zou je het met me eens zijn. Zelfs iemand die het niet wil geloven, kan niet de resultaten ontkennen.

Is het noodzakelijk om in de Usui Reiki Methode te geloven zodat heling kan plaatsvinden?

Nee, daar het anders is dan andere psychische methodes van heling, psychotherapie of hypnotherapie. Instemming en vertrouwen zijn niet noodzakelijk daar Reiki niet werkt met suggesties. Het maakt niet uit of iemand tegenwerkt of wantrouwend is of weigert erin te geloven. Het werkt bijvoorbeeld zowel bij kleine kinderen als bij mensen die ernstig ziek en bewusteloos zijn. Van de tien mensen is er misschien een die vertrouwen heeft bij de eerste behandeling. Maar na de eerste behandeling zullen de meeste mensen het effect al voelen en het vertrouwen zal groeien.

Welke gezondheids-verstoringen kunnen genezen worden met behulp van de Usui Reiki Methode?

Alle ziektes, of ze nu door psychische of fysieke factoren zijn veroorzaakt, kunnen met de Usui Reiki Methode genezen worden.

Geneest de Usui Reiki Methode alleen ziektes?

Nee, het geneest niet alleen ziektes van het fysieke lichaam. Het kan ook slechte gewoontes en psychologische ongeregeldheden genezen, zoals wanhoop, zwakte, lafheid, moeite in het nemen van beslissingen en zenuwachtigheid. Met deze methode wordt de geest (kokoro) gelijk met die van God of Boeddha en we ontwikkelen het doel in het leven, het helen van onze medemens. Op deze manier maken we onszelf en anderen gelukkig.

Hoe geneest deze Usui Reiki Methode?

Ik ben door niemand in het universum ingewijd in deze methode. Ik hoefde ook geen enkele inspanning te doen om boven-natuurlijke genezende krachten te verkrijgen. Terwijl ik vastte voelde ik een intense energie en op een wonderlijke wijze werd ik geïnspireerd. Als bij toeval werd het me duidelijk dat ik de spirituele kunt van het genezen had verkregen. Alhoewel ik de oprichter ben van deze methode, vind ik het moeilijk om het precies uit te leggen. Artsen en wetenschappers doen veel onderzoek op dit gebied maar het schijnt moeilijk te zijn om een op medische wetenschap gestoelde conclusie te komen. Ooit zal de tijd komen dat Reiki en de wetenschap elkaar zullen raken.

Gebruikt de Usui Reiki Methode medicijnen? Zijn er bepaalde bijwerkingen?

De methode gebruikt noch medicijnen nog instrumenten. Het gebruikt alleen maar kijken, blazen, strijken, zacht tikken en aanraking. Dit is wat ervoor zorgt dat ziektes genezen.

Heeft men medische kennis nodig om de Usui Reiki Methode te gebruiken?

Onze methode is een spirituele methode die voorbij de medische wetenschap gaat. Het is dus niet daarop gebaseerd. Als je slechts kijkt, blaast, aanraakt, of over het aangedane gedeelte van het lichaam strijkt, dan zul je het verlangde doel bereiken. Bijvoorbeeld: je raakt het hoofd aan als je de hersenen wilt behandelen, de maag wanneer je de maag wilt behandelen, en de ogen wanneer je de ogen wilt behandelen. Je neemt noch medicijnen, noch hete moxa ( ) en je zult binnen korte tijd weer gezond zijn. Daarom is deze methode zo uniek.

Met deze methode kunnen andere mensen genezen worden. Maar hoe zit dat met zichzelf; kan men ook zijn eigen kwalen genezen?

Als we onze eigen kwalen niet kunnen genezen, hoe moeten we anderen dan genezen?

Hoe staat de regering hier tegenover ?

Op 6 februari 1922 stelde de vertegenwoordiger Teiji Matsushita de volgende vraag op de bijeenkomst van het federale parlement: "Wat is het standpunt van de regering aangaande therapeuten die psychotherapie en spirituele therapie bedrijven zonder vergunning"? Mr. Ushio uit het comite van de regering reageerde als volgt: "Hypno- en soortgelijke therapieën werden meer dan tien jaar geleden veroordeeld als zijnde slechte vormen van therapie, maar tegenwoordig zijn ze beter onderzocht en worden ze effektief toegepast in de psychiatrie. Het is moeilijk om alles op te lossen met medicijnen. Artsen volgen een bepaalde weg die gebaseerd zijn op medische principes om zodoende ziektes te genezen. Het gebruik van aanraking en elektrotherapie om ziektes te verslaan zijn geen onderdelen van de genezingsmethodes van de medische faculteit". Daarom is de Usui Reiki Methode niet onderworpen aan de wetten die gelden voor de medische faculteit of die van de acupunctuur of moxa.

Hoe staan vermaarde artsen hier tegenover?

De geleerde autoriteiten op dit gebied zijn hier duidelijk over. Welbekende Europese artsen staan zeer kritisch tegenover het voorschrijven van medicatie. Dr. Sen Nagai van de Medische Teikoku Universiteit zei: "Wij artsen weten hoe we een diagnose van een ziekte moeten stellen, hoe het uit ervaring te noteren, hoe het te begrijpen, maar we weten niet hoe het te behandelen". Dr. Kondo zei: "Het is erg arrogant om te zeggen dat medicijnen een geweldige vooruitgang geboekt hebben, terwijl de moderne medicijnen het spirituele evenwicht verwaarlozen. Dit is het grootste nadeel". Dr. Sakae Hara zei: "Het is een onbeschaamdheid om de mens, die spirituele wijsheid bezit, te behandelen als een dier. Ik geloof dat we in de toekomst kunnen rekenen op een grote revolutie wat betreft therapien". Dr. Rokura Kuga zei: "Het is een feit dat therapeuten een aantal therapieën zeer succesvol uitvoeren,welk succes niet wordt behaald door de medische faculteiten, omdat deze therapieën het karakter, de persoonlijke symptomen van de patient en veel verschillende methodes in hun behandeling betrekken. Als zij blindelings therapeuten en psychotherapeuten afwijzen, en pogen om hen in hun werk te hinderen, dan zou dat er kortzichtig zijn" ( ). Artsen en apothekers begrijpen dit vaak en komen om geïnitieerd te worden.

Deze therapie met mogelijkheden tot spiritueel genezen staat open voor mensen die van jongs af aan spiritueel ontwikkeld zijn. Ik geloof niet dat iemand dit kan leren. Of denkt u van wel?

Nee, nee ( ). Alle levende wezens hebben de spirituele mogelijkheid om te genezen als gave ontvangen. Hetzelde gaat op voor planten, dieren, vissen en insecten. Maar mensen, die het hoogtepunt zijn van de schepping, hebben de grootste kracht. De Usui Reiki Methode is op de wereld verschenen om hier goed mee om te gaan.

Kan iedereen geïnitieerd worden in de Usui Reiki Methode?

Natuurlijk. Mannen en vrouwen, oud en jong, artsen en onontwikkelde mensen die leven volgens de morele principes kunnen zeer zeker binnen korte tijd leren hoe ze zichzelf en anderen kunnen genezen. Tot op vandaag heb ik meer dan duizend mensen geïnitieerd, en er is er niet een die niet het verlangde resultaat ervaren heeft. Iedereen, zelfs degene die net de eerste graad (Shoden) heeft geleerd, heeft duidelijk de mogelijkheid ontvangen om ziektes te genezen. Als we hierover nadenken, dan is het vreemd dat we in zo'n korte tijd kunnen leren om ziektes te genezen, terwijl dit toch de moeilijkste opgave schijnt voor de mens. Zelfs ik vind het verbazingwekkend. Dit is karakteristiek voor onze spirituele helingmethode, dat we zoiets moeilijks op zo'n gemakkelijke manier kunnen leren.

Wat moet er gedaan worden om de tweede graad (Okuden) te leren?

Okuden bestaat uit een aantal methodes: Hatsuleiho, zacht tikken, strijken, drukken met de handen, op afstand behandelen, het behandelen van gewoontes, enzovoort. Eerst leer je Shoden, en als je goede resultaten boekt, je je eerlijk, netjes en moreel gedraagt, en je bent enthousiast, dan word je ingewijd in Okuden.

Is er nog meer binnen de Reiki Methode dan Okuden?

Er is Shinpiden.