Sen Kalathari

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De loop van de Sen Kalathari
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De Sen lijnen
Ynglist nine energetic centres.svg
Sen lijnen
de belangrijkste sen lijnen
Sen Sumana
Sen Ittha
Sen Pingkhala
Sen Kalathari
Sen Lawusang
Sen Ulangka
Sen Sahatsarangsi
Sen Thawari
Sen Nanthakrawat
Sen Kitchanna
Muladhara.png

De Sen Kalathari, ook wel de emotionele en psychische lijn of psychologische en spirituele Sen genoemd, is een van de 10 belangrijksten Sen lijnen. Het is de energielijn die sterk verbonden is met 'beweging van de ledematen'. Sen Kalathari wordt geassocieerd met de vuur- en windelementen. Wat betreft de organen, Sen Kalathari heeft typisch betrekking op het hart, hoewel veel buikorganen ook geassocieerd zijn met deze Sen-lijn.

De ligging in het lichaam

Sen Kalathari begint bij de navel en verdeelt zich in vier takken, twee rechts, twee links, en loopt zowel aan de voor- als achterkant van het lichaam. Het loopt van de navel omhoog naar de borst en schouders langs de middellijn van de armen (tweede binnenlijn) naar de polsen en vandaar naar de toppen van alle vingers aan zowel de linker- als de rechterkant van het lichaam. Verder loopt het vanaf de navel langs de middellijn van de binnenkant van de benen (tweede binnenlijn) onder de voeten door en vandaar naar alle tenen aan zowel de linker- als de rechterkant van het lichaam.

Zie de afbeelding rechtsboven voor het traject aan de achterkant van het lichaam, lopend over buitenste lijnen nummer twee van armen en benen (middellijn) en bovenop de voeten naar alle tenen, en over lijnen nummer twee op de rug (op beide zijde van de wervelkolom op de spier, niet in de groef , wat Sen Pingkhala of Sen Ittha zou zijn). Omdat de energie in elke sen lijn beide kanten kan opstromen moet je dit niet zien als een richtingaanwijzing.

Hoe de Sen lijn toe te passen

Elk van de 10 sen lijnen bespreken we op deze site afzonderlijk met een kaart waar en hoe de Sen lijn loopt. Maar algemeen genomen lopen de Sen lijnen (zowel de 10 belangrijkste, als de kleinere Sen lijnen):

  • Tussen de spieren. Voornamelijk in de ledematen is dit een handige ezelbrug omdat zowel op de armen en de benen gemakkelijk tussen de spieren gemasseerd kan worden.
  • op de overgang van botstructuur naar weefselstructuur. Je masseert zoveel mogelijk onder het bot en niet op het bot.

Therapeutische indicaties

De Sen Pingkhala is uitermate goed te behandelen in gevallen van ziekten van het spijsverteringsstelsel, buikpijn, spierpijn (inclusief botten, pezen, ligamenten, fasciae), indigestie, hernia, verlamming van armen en benen, kniepijn, geelzucht, kinkhoest, artritis van vingers, pijn op de borst, shock, trauma , reumatische hartziekte, hartritmestoornissen, angina pectoris, sinusitis, arm- en beenpijn, epilepsie, depressies, hormonale controle, schizofrenie, hysterie, verschillende psychische aandoeningen en psychische stoornissen, rugpijn, stijfheid en rugpijn.

Andere Sen lijnen

De Sen Kalathari maakt deel uit van de 10 belangrijkste sen lijnen. Deze zijn:

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: De 10 belangrijkste Sen lijnen