Sen Sumana

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De loop van de Sen Sumana
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De Sen lijnen
Ynglist nine energetic centres.svg
Sen lijnen
de belangrijkste sen lijnen
Sen Sumana
Sen Ittha
Sen Pingkhala
Sen Kalathari
Sen Lawusang
Sen Ulangka
Sen Sahatsarangsi
Sen Thawari
Sen Nanthakrawat
Sen Kitchanna
Muladhara.png

De Sen Sumana wordt meestal beschouwd als de belangrijkste van de 10 belangrijksten Sen lijnen. Over het algemeen wordt deze Sen lijn geassocieerd met het windelement en de ademhalingsfunctie, maar ook met buik- en spijsverteringsproblemen. De organen die het meest met deze Sen Sumana verbonden zijn, zijn het hart, de longen, de darmen en de maag. In mindere mate zijn ook de ledematen hiermee verbonden.

Sen Sumana heeft ook duidelijke overeenkomsten met het traject van de Sushumna nadi omdat beide over de volledige rug lopen en zodoende een raakvlak hebben met de 7 chakra's. Zodoende staat de Sen Sumana met alle belangrijke processen in het lichaam in verbinding, dus ook met alle andere belangrijke energielijnen en energiestromingen zoals Prana en de vitale levensstromen.

De ligging in het lichaam

De hoofdlijn van Sen Sumana begint net boven de navel (in de buurt van het gebied van de zonnevlecht), gaat omhoog en volgt de middellijn van het lichaam (borstgebied) langs de wervelkolom, loopt omhoog door de keel en eindigt bij het puntje van de tong. Omdat de energie in elke sen lijn beide kanten kan opstromen moet je dit niet zien als een richtingaanwijzing.

Hoe de Sen lijn toe te passen

Elk van de 10 sen lijnen bespreken we op deze site afzonderlijk met een kaart waar en hoe de Sen lijn loopt. Maar algemeen genomen lopen de Sen lijnen (zowel de 10 belangrijkste, als de kleinere Sen lijnen):

  • Tussen de spieren. Voornamelijk in de ledematen is dit een handige ezelbrug omdat zowel op de armen en de benen gemakkelijk tussen de spieren gemasseerd kan worden.
  • op de overgang van botstructuur naar weefselstructuur. Je masseert zoveel mogelijk onder het bot en niet op het bot.

Therapeutische indicaties

De Sen Sumana is uitermate goed te behandelen in gevallen van astma, bronchitis, ademhalingsproblemen, pijn op de borst, hartaandoeningen, spasme van het middenrif, hiatus hernia, misselijkheid, verkoudheid, hoesten, hongerpijn, keelproblemen, spijsverteringsproblemen, buikpijn, verlamming van het bovenlichaam, manie, dagdromen.

Andere Sen lijnen

De Sen Sumana maakt deel uit van de 10 belangrijkste sen lijnen. Deze zijn:

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: De 10 belangrijkste Sen lijnen