Sen Pingkhala

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De loop van de Sen Pingkhala
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
De Sen lijnen
Ynglist nine energetic centres.svg
Sen lijnen
de belangrijkste sen lijnen
Sen Sumana
Sen Ittha
Sen Pingkhala
Sen Kalathari
Sen Lawusang
Sen Ulangka
Sen Sahatsarangsi
Sen Thawari
Sen Nanthakrawat
Sen Kitchanna
Muladhara.png

De Sen Pingkhala is een van de 10 belangrijksten Sen lijnen. Pingkhala wordt geassocieerd met het vuurelement. De Sen Pingkhala is goed toepasbaar bij klachten van hoofdpijn, sinusitis, rug- en nekpijn en heupzenuwpijn. De gerelateerde organen zijn de neus, galblaas en lever, nieren en urinewegen. Het de tegenhanger van Sen Ittha.

De ligging in het lichaam

De Sen Pingkhala loopt aan de rechterkant van het lichaam en begint op één duimafstand rechts van de navel, gaat via de buikstreek door de lies naar beneden, wordt de eerste binnenlijn op de rechterdij, kruist de knie, verandert naar de achterkant van het lichaam en wordt de derde buitenlijn op de rechter dij, gaat omhoog over de billen en wordt lijn één aan de achterkant die grenst aan de wervelkolom, gaat verder omhoog naar de nek en het hoofd, gaat over het hoofd en eindigt aan de rechterkant neusgat. Omdat de energie in elke sen lijn beide kanten kan opstromen moet je dit niet zien als een richtingaanwijzing.

Hoe de Sen lijn toe te passen

Elk van de 10 sen lijnen bespreken we op deze site afzonderlijk met een kaart waar en hoe de Sen lijn loopt. Maar algemeen genomen lopen de Sen lijnen (zowel de 10 belangrijkste, als de kleinere Sen lijnen):

  • Tussen de spieren. Voornamelijk in de ledematen is dit een handige ezelbrug omdat zowel op de armen en de benen gemakkelijk tussen de spieren gemasseerd kan worden.
  • op de overgang van botstructuur naar weefselstructuur. Je masseert zoveel mogelijk onder het bot en niet op het bot.

Sen Ittha

De Sen Ittha loopt aan de rechterkant van het lichaam en is de tegenhanger van de Sen Pingkhala (die aan de linkerkant loopt). De Sen Ittha loopt vergelijkbaar als de Sen Pingkhalaa, maar dan aan de rechterkant.

Therapeutische indicaties

De Sen Pingkhala is uitermate goed te behandelen in gevallen van hoofdpijn, stijve nek, schouderpijn, verkoudheid, hoest, duizeligheid, verstopte neus, neusproblemen, rusteloze benen, keelpijn, zere ogen, koude rillingen en koorts, slapeloosheid, buikpijn, darmproblemen, rugpijn, kniepijn, ziektes van de urinewegen, nieren, alle inwendige organen en ziekten van galblaas en lever.

Andere Sen lijnen

De Sen Pingkhala maakt deel uit van de 10 belangrijkste sen lijnen. Deze zijn:

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: De 10 belangrijkste Sen lijnen