Sweda massage

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Massage
Sweda
Yogin with six chakras, India, Punjab Hills, Kangra, late 18th century.jpg
Sweda
Emotieleer
Geschiedenis van de sweda
Gesprekstechnieken
Interpretatieleer
Shiva en Parvati onbalans
Sweda
Verschil tantra en sweda
Opleiding
Sweda opleiding
Plan-je-sessie.PNG
Oil drop.svg

In de rechterkolom zie je alle mogelijke informatie over de sweda. het is wellicht een beetje veel, dus daarom geven we even een korte samenvatting:

Wat is Sweda

De Sweda (de Tibetaanse massagevormen) is de massage waar je werkt met 2 energieën die in het lichaam huizen; Shiva en Parvati. Deze 2 laten zich deels vergelijken met het Taoïstische model van yin (=Parvati) en yang (=Shiva). In het Westen worden deze 2 energiestromen vaak gezien als tegengestelden maar dat is onjuist. Yin en yang geven aan dat niets absoluut is maar alles relatief. In alles zit zowel het ene als het andere en de som der delen maakt het geheel. In het Taoïsme is alles opgedeeld als zijnde yin of als zijnde yang. Het zijn echter geen tegengestelde van elkaar maar vullen elkaar juist op, stimuleren elkaar en ze zijn van elkaar afhankelijk. Nacht (yin) is de periode dat de zon niet schijnt. Als deze wel schijnt is het dag (yang). Yang bepaalt dus yin en yin bepaalt yang. Of zoals de Zen meester Tang Wei schreef:

Als het lichaam rustig is wil de geest bewegen Als het lichaam beweegt is de geest rustig.


De Sweda-massage is een model uit het Tibetaans boeddhisme welke helemaal uitgaat van het opheffen van onbalans. Omdat er altijd oorzaak en gevolg aanwezig is heeft een onbalans (blokkade) ook altijd een oorzaak en een gevolg. Een blokkade kan dus maar ten dele opgelost worden, tenzij de persoon zelf de kringloop van oorzaak-en-gevolg gaat inzien.

In principe is de uitleg heel simpel: onbalans houdt in dat er onbalans is tussen de Shiva (yang) en Parvati (yin) energie. Shiva en Parvati moeten op zichzelf in balans zijn en tevens samen in balans komen. Er zijn slecht 8 vormen van onbalans:

  • Parvati is groot en Shiva is klein
  • Shiva is groot en Parvati is klein
  • zowel Shiva als Parvati zijn klein
  • zowel Shiva als Parvati zijn groot
  • Parvati is in balans en Shiva is klein
  • Shiva is in balans en Parvati is klein
  • Parvati is in balans en Shiva is groot
  • Shiva is in balans en Parvati is groot

Door bij te weinig energie deze aan te maken en aan te voeren, en bij te veel energie deze af te voeren kan de masseur iemand in balans krijgen. deze balans is duidelijk voelbaar, maar is altijd tijdelijk. pas als de persoon de kringloop van oorzaak-en-gevolg gaat inzien kan echte balans ontstaan.

Sweda massage

In tegenstelling tot reiki of tantra kan een sweda massage kan alleen plaatsvinden als er onbalans is. Een fijne sweda massage puur ter ontspanning is dus niet mogelijk. Bij een sweda massage gaan we eerst je lichaam scannen om de onbalansen te kunnen waarnemen. Daarna gaan we proberen om de onbalans op te heffen door er energie naar toe te masseren of energie er vanaf te masseren. Dit duurt de gehele sessie.

In de sessie ben je gekleed op het gemasseerde deel na, maar je kan ook geheel gekleed zijn. belangrijk te weten is dat de sweda massage geen alternatieve geneeswijze is, we stellen geen diagnose en stellen geen behandelplan op.

Na de massage

Zoals al gesteld, de persoon moet zelf de kringloop van oorzaak-en-gevolg inzien om volledig in balans te komen. Na de massage kunnen zodoende tips voor yoga, zelfmassage, voeding of meditatie meegegeven worden.