Tok Sen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tok-sen.jpg
Tok-sen-2.jpg

Tok Sen is een eeuwenoude, traditionele massage therapie en is onderdeel geworden van de Thaise massage. Deze Thaise massage ontwikkeld door een arts; Dokter Shivako, de persoonlijke geneesheer van koning Bimbisara en tevens lijfarts van Gautama de Boeddha. Later trad hij ook toe tot de Sangha en Gautama de Boeddha gaf hem de opdracht een school te starten waarin de massage-yoga onderen moest gaan worden. Deze massagetechniek staat bekend als Sweda en in Thailand als de tahaise massage-yoga.

Tok Sen zelf in ontwikkeld in China en via Myanmar in Lana (noord Thailand) terecht gekomen en is daar één geworden met de Thaise massage-yoga.

Bij Tok Sen wordt met een houten hamer en beitel geslagen op het lichaam. De naam Tok Sen impliceert de directe betekenis van de behandeling. “Tok” betekent namelijk hameren en “Sen” betekent energielijn. Er wordt namelijk met een houten hamer en beitel op de energielijnen (acupressuurpunten) gehamerd waardoor de doorstroming in de energiebanen gestimuleerd wordt. Tijdens deze massage dringen de trillingen diep door het lichaam. Daardoor verminderen energiestagnaties en worden deze meestal zelfs opgeheven. de Sen-lijnen behandeld worden met duimdruk.

Naast het gebruik van het houten gereedschap worden de energiebanen gestimuleerd met duw- en stretchtechnieken. Het gebruik van een hamer en een beitel op het lichaam kan heftig klinken, maar in werkelijkheid is deze behandeling juist heerlijk ontspannend.