Amoghasiddhi Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amoghasiddhi Boeddha
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg


Amoghasiddhi is een van De 5 Dhyani Boeddhas in zowel het Mahayana boeddhisme als het Tibetaans boeddhisme.

De 5 Dhyani Boeddha's

Tibetaanse Boeddhisten geloven dat de Adi-Boeddha, het oudste en hoogste wezen, de De 5 Dhyani Boeddhas heeft gecreëerd via zijn meditatieve krachten. De vijf Dhyani Boeddha‘s zijn geen historische figuren zoals Gautama de Boeddha maar hemelse Boeddha’s die we tijdens meditatie kunnen visualiseren. Het woord Dhyani is afgeleid van het Sanskriet dhyana, wat betekent “meditatie.” De Dhyani Boeddha worden ook wel Jinas genoemd (“Overwinnaars”). De 5 Dhyana Boeddha's hebben allemaal een richting en worden als zodanig ook afgebeeld in schilderingen en mandela's:

Verschillende benamingen voor Amoghasiddhi Boeddha

Letterlijk betekent Amoghasiddhi onfeilbaar en succesvol. Amoghasiddhi betekent dus succes behalen zonder enige mislukking. In de verschillende landen wordst hij anders genoemd:

  • in Tibet wordt Amoghasiddhi Boeddha of Sangay Donyotrubpa genoemd. Het woord danyod betekent "zinvol" en trubpa betekent "prestatie"
  • in het Chinees wordt hij Chengjiu Rulai genoemd
  • in het Japans is hij Fukujoju Nyorai genoemd
  • in het Vietnamees is hij BatKhong Thanh Tuu Nhu Lai genoemd

Iconografie van Amoghsiddhi

Amoghsiddhi wordt afgebeeld door middel van groene kleur in kunstwerken en kijkt uit op de noordelijke richting. Het symbool van Amoghasiddhi is de maan en wordt geassocieerd met het lucht/wind-element. Hij is de heer van het Prakuta Pure Land dat zich in noordelijke richting bevindt. Hij vertegenwoordigt het kosmische element van conformatie. De Viswa vajra die hij vasthoudt, vertegenwoordigt dat er niets in welke richting dan ook is dat Amoghasiddhi niet kan bereiken. De dubbele vajra is ook uitgehouwen in het antieke Boeddhabeeld op de basis van Amoghasiddhi vertegenwoordigt dit de voltooiing en toewijding van het stuk. Zijn meditatieve lettergreep is Ah en zijn voertuig is Garuda. Zijn gemalin is Groene Tara en men gelooft dat door zich te concentreren op Amoghsiddhi tijdens het mediteren, het helpt om negatieve emoties zoals afgunst en jaloezie te overwinnen. In een van de soetra's wordt vermeld dat Devadatta, een jaloerse neef van Gautama de Boeddha, een razende olifant losliet op het pad van de Boeddha. Het motief achter deze daad was om de Boeddha te vermoorden. Maar Amoghasiddhi hief eenvoudig zijn mudra op om het beest te kalmeren, waarbij hij zowel onverschrokkenheid als het verslaan van afgunst presenteerde. Deze daad laat zien dat iemand die oprecht gelooft en zijn pad volgt, het vermogen heeft om zichzelf in elke situatie zelfverzekerd te presenteren en ook vaardigheden heeft om met negatieve emoties om te gaan.

Boeddhabeelden en afbeeldingen van Amoghsiddhi worden over het algemeen getoond in Abhaya mudra (onverschrokkenheid gebaar). De mudra symboliseert vrede, bescherming en het verlichten van alle angst. De mudra beeldt ook kalmte uit voor alle zintuigen. Er wordt aangenomen dat wanneer een persoon in Abhaya mudra zit, zijn/haar negatieve emoties zoals afgunst en jaloezie worden omgezet in wijsheid.

Eigenschappen

Amoghasiddhi wordt ook geassocieerd met de conceptuele geest. Hij helpt het Boeddha-pad te bereiken door het onderliggende kwaad tot bedaren te brengen.

Amoghasiddhi Boeddha behoort tot de familie Karma die wordt gesymboliseerd door een zwaard. Vergeleken met een andere familie is karma de meest efficiënte en actieve familie. Letterlijk betekent karma actie. Ook al is de kleur van deze familie groen, maar de sfeer lijkt op die van de schemering. De karma-familie houdt van functioneel en actueel. Ze zijn pragmatisch en neigen naar concurrentie. De negatieve emotie van de karmafamilie is rusteloosheid, afgunst en jaloezie. De Karma-familie gelooft dat de eerste stap om de greep op negatieve emoties los te laten, is om de negatieve emoties in hun vorm te herkennen. Als iemand het herkent, kan hij / zij minder competitief, jaloers en jaloers zijn en kan hij trainen om met deze negatieve emoties om te gaan. Er wordt aangenomen dat dit het begin is van alle volbrengende actie.

Er zijn verschillende gigantische Boeddhabeelden in heel Zuidoost-Azië, maar het antieke Boeddhabeeld in Borobudur, een Mahayana-boeddhistische tempel, gebouwd in Mageland, Midden-Java, Indonesië, is 's werelds grootste boeddhistische tempel. Het architectonisch interieurontwerp van de tempel bestaat uit negen gestapelde platforms, zes vierkant en drie cirkelvormig, met daarboven een centrale koepel. De tempel heeft 2672 reliëfpanelen en 504 Boeddhabeelden. De centrale koepel is omgeven door 72 Boeddhabeelden die in de stupa zijn geplaatst. In deze tempel vinden we het antieke Boeddhabeeld van Amoghasiddhi.

Een ander indrukwekkend gigantisch Boeddhabeeld van Amoghasiddhi bevindt zich op het eiland Lantau. Dit beeld is gemaakt van brons dat nu 21 jaar oud is en Tian Tian Buddha wordt genoemd. Dit Boeddhabeeld wordt vanwege zijn formaat ook wel Big Buddha genoemd.

De 5 Dhyana Boeddha's en hun gebied

De vijf Boeddha's zijn een gebruikelijke onderwerp in mandala's. Ze hebben allemaal een positie in de mandela:

Amoghasiddhi (noord)
Akshobhya (oost) Vairocana (voornaamste Boeddha) Amitabha (west)
Ratnasambhava (zuid)