Vairocana Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vairocana Boeddha
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

De Vairocana Boeddha is een van De 5 Dhyani Boeddhas. Hij stelt hierin het midden en de ruimte voor. Vairocana is de boeddha van het verleden, dus de voorganger van Gautama de Boeddha, de boeddha van het heden. Deze boeddha wordt voor het eerst in het geschrift Brahmajala Soetra genoemd.

Vairocana wordt de 'Zonneboeddha' genoemd en is de 'Eerste' (Skt. Adi) of 'Oorspronkelijke' Boeddha en zit op de centrale plaats van de 5 Dhyani Boeddhas mandala, omringd door de vier andere wijsheidsboeddha's die op de 4 windstreken zitten:

De 5 Dhyani Boeddha's

Tibetaanse Boeddhisten geloven dat de Adi-Boeddha, het oudste en hoogste wezen, de De 5 Dhyani Boeddhas heeft gecreëerd via zijn meditatieve krachten. De vijf Dhyani Boeddha‘s zijn geen historische figuren zoals Gautama de Boeddha maar hemelse Boeddha’s die we tijdens meditatie kunnen visualiseren. Het woord Dhyani is afgeleid van het Sanskriet dhyana, wat betekent “meditatie.” De Dhyani Boeddha worden ook wel Jinas genoemd (“Overwinnaars”). De 5 Dhyana Boeddha's hebben allemaal een richting en worden als zodanig ook afgebeeld in schilderingen en mandela's:

Iconografie van Vairocana Boeddha

Zijn naam in het Japans is Dainichi Nyorai – de Boeddha van Universele Verlichting. Zijn namen en attributen zijn allemaal verbonden met licht en verlichting, stralen van levengevende kracht die initiëren, voeden en onderhouden zoals de zon al het leven op aarde doet.

In het Mahayana boeddhisme is zijn lichaam het lichaam van de Dharma, en is het synoniem met termen in zen als 'ware natuur', 'waar gezicht' en 'Boeddha-natuur'. Zijn natuur is leegte, het 'ongeborene' waarover Gautama de Boeddha sprak in de Pali-canon, zonder welke dat wat geboren en geschapen wordt niet tot stand zou kunnen komen.

Brahmajala Soetra

De Vairocana Boeddha wordt voor het eerst genoemd in de Brahmajala Soetra, een manuscript uit de 5e eeuw geschreven in het Sanskriet en in het Chinees vertaald door Kumarajiva. Dit heeft betrekking op de analogie die werd gebruikt door de Boeddha die een net beschreef dat zich door het universum verspreidt in de drie dimensies van ruimte: lengte, breedte en diepte. Waar drie strengen samenkomen, is een juweel om ze op hun plaats te houden als een bedauwd spinnenweb. Elk juweel weerspiegelt zowel zichzelf als alle andere juwelen in het net tegelijkertijd. Het gevoel van dit beeld wordt gebruikt om te wijzen naar de realiteit van leegte, de ware aard van de Dharmakaya – het lichaam van Vairocana.

Nu zit ik, Vairocana Boeddha, bovenop een lotusvoetstuk; op duizend bloemen om me heen staan ​​duizend Sakyamuni Boeddha's. Elke bloem ondersteunt honderd miljoen werelden; in elke wereld verschijnt een Sakyamuni Boeddha. Allen zitten onder een Bodhi-boom, allen bereiken gelijktijdig Boeddhaschap. Al deze ontelbare Boeddha's hebben Vairocana als hun oorspronkelijke lichaam.

(Brahmajala Soetra)

De 5 Dhyana Boeddha's en hun gebied

De vijf Boeddha's zijn een gebruikelijke onderwerp in mandala's. Ze hebben allemaal een positie in de mandela:

Amoghasiddhi (noord)
Akshobhya (oost) Vairocana (voornaamste Boeddha) Amitabha (west)
Ratnasambhava (zuid)