Boeddhistische vlag

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Boeddhistische vlag
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

De Boeddhistische vlag, ook wel bekend als de Boeddha-vlag of de Dharma-vlag, is een belangrijk symbool in het Boeddhisme. De vlag bestaat uit zes verticale strepen van verschillende kleuren en is doorgaans te zien bij Boeddhistische tempels, ceremonies, en andere religieuze gelegenheden.

Betekenis van de kleuren

De zes kleuren van de Boeddhistische vlag hebben elk een symbolische betekenis:

  • Blauw: Dit is de kleur van de Boeddha's gewaad en vertegenwoordigt de spirituele zegeningen van de Boeddha, waaronder vrede, compassie en harmonie.
  • Geel: Dit staat voor de Middenweg, wat een centraal concept is in het Boeddhisme. Het duidt op evenwicht, verlichting, en de lessen van de Boeddha.
  • Rood: Deze kleur vertegenwoordigt de voorschriften van het Boeddhistische pad, waaronder ethiek, moraliteit en zelfdiscipline.
  • Wit: Wit symboliseert zuiverheid en geestelijke reinheid, essentiële aspecten van het Boeddhisme.
  • Oranje: Oranje is de kleur van de Boeddhistische gemeenschap en vertegenwoordigt de wijsheid van de Boeddha en de kracht van Boeddhistische praktijken.

Herkomst van de Boeddhistische vlag

De Boeddhistische vlag werd voor het eerst ontworpen door een Sri Lankaanse boeddhistische monnik genaamd J.R. de Silva. Hij maakte de vlag in 1885, tijdens een bijeenkomst van boeddhistische leiders in Colombo, Sri Lanka (toen Ceylon genoemd). De vlag werd aangenomen als het officiële symbool van het internationale Boeddhisme.

De ontwerper, J.R. de Silva, koos de kleuren en hun betekenissen met grote zorg. Hij wilde een vlag creëren die niet alleen de Boeddhistische leer en principes weerspiegelde, maar ook eenheid en identiteit onder Boeddhisten wereldwijd bevorderde.

Sindsdien wordt de Boeddhistische vlag gebruikt als een symbool van vrede, eenheid en de Boeddhistische gemeenschap. Het wordt vaak gehesen tijdens boeddhistische festivals, ceremonies en evenementen en staat symbool voor de waarden en de leer van het Boeddhisme.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel de Boeddhistische vlag een internationaal symbool is geworden, verschillende Boeddhistische tradities mogelijk andere vlaggen of symbolen gebruiken die specifiek zijn voor hun stroming. De Boeddhistische vlag blijft echter een belangrijk en erkend symbool voor Boeddhisten over de hele wereld.