Gelukssymbolen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Acht Gelukssymbolen (Ashtamangala)
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

De Ashtamangala, ook wel bekend als de Acht Gelukssymbolen, zijn een set van symbolen en voorwerpen die een belangrijke rol spelen in het boeddhisme, met name in de Tibetaanse boeddhistische traditie. Deze symbolen worden vaak gebruikt om geluk, voorspoed, en spirituele groei te vertegenwoordigen.

De Acht Gelukssymbolen zijn

Parasol (Chatra)

De parasol staat symbool voor bescherming en is een teken van koninklijke waardigheid. In een spirituele context beschermt het de geest tegen negatieve invloeden en staat het voor de bescherming van de dharma (de leer van Boeddha).

Goudvis (Matsya)

De goudvis symboliseert vrijheid en overvloed. Het wordt geassocieerd met de overwinning over de cycli van geboorte, dood en wedergeboorte, en het vertegenwoordigt de bevrijding van de ziel.

Lotusbloem (Padma)

De lotusbloem staat voor zuiverheid, spirituele groei en verlichting. Het groeit uit de modder maar blijft onaangetast door de onzuiverheden om zich heen, wat het idee van zuiverheid en verlichting weergeeft.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: de Lotusbloem

Oneindige Knoop (Srivatsa)

Deze knopen vertegenwoordigen de oneindige aard van het boeddhistische pad en de onlosmakelijke verbondenheid van alles in het universum. Ze symboliseren ook eeuwige liefde en mededogen.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: de Eindeloze knoop

Wensvervullende Juweel (Cintamani)

Dit juweel wordt vaak geassocieerd met de vervulling van wensen en het vervullen van spirituele verlangens. Het symboliseert ook overvloed, welvaart en de schatten van het boeddhistische pad.

Wiel van de Dharma (Dharmachakra)

Dit wiel staat voor de leer van Boeddha en de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Het is een symbool van het boeddhistische pad en de verspreiding van de dharma over de wereld.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: Dharmawiel

Witte Wimpel

De witte wimpel symboliseert overwinning over de geestelijke en wereldse hindernissen. Het staat voor het bereiken van spirituele overwinning en het verslaan van onwetendheid.

Schelp (Shankha)

De schelp staat voor geluid en het roept mensen op om te ontwaken uit hun spirituele onwetendheid. Het wordt vaak gebruikt om belangrijke aankondigingen te doen en wordt geassocieerd met het oproepen tot aandacht voor de dharma.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op: de Schelp

De Ashtamangala-symbolen worden vaak samen afgebeeld, zoals op Tibetaanse gebedsvlaggen, thanka-schilderijen en boeddhistische altaarstukken. Ze dienen als herinnering aan de spirituele principes en waarden die centraal staan in het boeddhisme, en als inspiratiebron voor mensen die het boeddhistische pad volgen om verlichting en innerlijke vrede te bereiken. Elk symbool heeft diepgaande betekenissen en kan verschillende lagen van interpretatie hebben, afhankelijk van de boeddhistische traditie en de context waarin ze worden gebruikt.