Ohm

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

Ohm (Aum, Om) is een belangrijke mantra in zowel het Hindoeïsme, Jainisme, Sikhisme en het Boeddhisme en onderdeel van de Mani mantra: Ohm mani padme hum‎

Varianten

Betekenis

Over de betekenis zijn meerdere visies bekend. Ohm verwijst naar de Bron, God, Universele energie, Krsna, Brama, etc.. Volgens de Madukya Ypánishad is het een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is Aum een sonore zoemklank die, zover het de menselijke mond toelaat, het dichts komt bij de oorspronkelijke goddelijke scheppingsklank. Het is een zelfde trilling als waarop de Universele energie trilt. Daardoor is Aum verbonden met het Kruin Chakra. Het woord Ohm komt uit het Sanskriet en is afgeleid van het woord -evam- dat dus of zo betekent. De wetten van de Manu zeggen dat het woord werd gevormd door Brahma zelf, die de letters ‘a’, ‘u’ en ‘m’ van de ‘Veda’s’ afleidde, een van elke, wat zijn mysterieuze kracht en heiligheid verklaart:

  • A symboliseert ons waakbewustzijn
  • U symboliseert ons droombewustzijn (denken, voelen, wensen, willen)
  • M symboliseert ons diepeslaapbewustzijn. (ondefinieerbare Eenheid-der-dingen).

Aum is de naam die Hindoes geven aan de spirituele zon als tegenhanger van Sooruj, de natuurlijke zon. Het woord is Sanskriet. Het wordt uitgesproken aan het begin en het eind van elke les in de Veda en het is ook het introductiewoord van de Puranas. Dit wordt gezegd in de Katha-Upanishad: "Ieder die deze syllabe kent, verkrijgt wat hij wil", omdat alle woorden zouden afstammen van die ene klank, ‘Ohm’, volgens de 'Upanishads'. Het vertegenwoordigt het goddelijke en de kracht van God. Het is het geluidssymbool voor de ultieme realiteit.

De drie mantra’s van A, U, M vertegenwoordigen ook de buiten-, binnen- en bovenstaten van bewustzijn maar ook de waaktoestand, de droomtoestand en de diepe slaap. Bovendien is er ook nog de vierde staat (a-matra), het Zelf, volgens de Advaiata. Oftewel: Om is onsterfelijk en onuitputtelijk, de vierde dimensie. Het is de symbolische uitdrukking van de creatieve geest, het Woord (met verwijzing naar de drie klanken), de drie menselijke staten (waken, dromen, diepe slaap), de drie tijden van de dag (morgen, middag, avond) en de drie elementen (actie, cognitie, volitie ->wil).

Omkar

Ohm-1.jpgVaak wordt bovenstaand symbool AUM genoemd maar dat is onjuist. De Mantra is AUM en het bijbehorende symbool is Omkar
Ohm-2.jpgDit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor het ontwaken op aards of materieel niveau. Staat symbolisch voor de deelmantra A in AUM
Ohm-3.jpgHet stadium van diep slaapbewustzijn ofwel de ondefinieerbare Eenheid der dingen. Staat symbolisch voor de deelmantra M in AUM.
Ohm-4.jpgHet stadium van droom bewustzijn (denken, voelen, wensen, willen). Staat symbolisch voor de deelmantra U in AUM.
Ohm-5.jpgHet stadium van absoluut bewustzijn in al zijn facetten.