Tibetaanse gebedsvlaggen

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tibetaanse gebedsvlaggen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

Tibetaanse gebedsvlaggen (Lungta of Dar Cho) zijn een alomtegenwoordig symbool in het Tibetaans boeddhisme, zijn kleurrijke rechthoekige doeken die vaak worden gevonden langs bergruggen, tempels en heilige monumenten in de Himalaya-regio. Deze vlaggen, traditioneel bedrukt met mantra's, gebeden en gunstige symbolen, dienen als een krachtig symbool van vrede, mededogen, kracht en wijsheid.

Kleuren

Elke vlag is meestal geverfd in een specifieke kleur, die elk overeenkomt met een van de vijf elementen:

  • blauw voor de lucht
  • wit voor de wind
  • rood voor vuur
  • groen voor water
  • geel voor aarde

Symboliek

Deze kleurcodering is belangrijk in de Tibetaans-boeddhistische kosmologie en duidt op de harmonie van de elementen en de onderlinge verbondenheid van de fysieke en spirituele rijken. Tibetaanse gebedsvlaggen worden meestal gemaakt van katoen of zijde. Ze zijn vierkant van vorm en zijn meestal versierd met traditionele boeddhistische symbolen, mantra's, afbeeldingen van godheden en natuurlijke elementen zoals bergen, bomen en water.

Op elke vlag staan ​​verschillende afbeeldingen en teksten, waaronder mantra's, gebeden en krachtige symbolen zoals het windpaard (een mythisch Tibetaans wezen dat de snelheid van de geest symboliseert en het vermogen om op gebeden te 'rijden'), de acht gunstige symbolen van het boeddhisme en goden. Deze afbeeldingen dienen als herinnering aan de leer van het boeddhisme en de toewijding van de beoefenaar aan het pad van verlichting.

De vlaggen worden meestal buiten gehangen, waar de wind er overheen kan waaien. Deze praktijk is gebaseerd op de overtuiging dat de wind de zegeningen en gebeden die op de vlaggen zijn gegraveerd, naar alle wezens in de wereld zal brengen en goodwill, mededogen en harmonie zal verspreiden. Naarmate de afbeeldingen en mantra's door de elementen met de tijd vervagen, symboliseert het de boeddhistische leer over vergankelijkheid en de cyclus van samsara.