Swastika

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 varianten van de Swastika
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

De Swastika, een symbool met een breed scala aan betekenissen in verschillende culturen, is een belangrijk embleem in het boeddhisme en is sinds het begin van de religie opgenomen in de boeddhistische iconografie. Met name de betekenis en het gebruik ervan binnen het boeddhisme verschillen enorm van de toe-eigening ervan door nazi-Duitsland, een recenter en ongelukkiger hoofdstuk in de geschiedenis van het symbool.

Geluk

In het Boeddhisme is de Swastika een symbool van geluk, voorspoed en overvloed. De oorsprong ervan in de boeddhistische symboliek gaat terug tot het oude India, waar het een teken was van voorspoed en welzijn. De term "Swastika" is afgeleid van het Sanskriet "svastika", wat zich vertaalt als "dat wat wordt geassocieerd met welzijn" of "gunstig".

Vorm

De Swastika wordt in de boeddhistische iconografie vaak in twee vormen afgebeeld:

  • met de klok mee (卐); de rechtsom draaiende Swastika, typisch representatief voor de zon, het licht en actieve energie, wordt vaak geassocieerd met de voetafdruk en het hart van de Boeddha.
  • en tegen de klok in (卍);linksom draaiende Swastika staat voor de maan, duisternis en mystieke energie.

Symboliek

In de context van de boeddhistische leer betekent de swastika de voeten van de Boeddha of het hart van de Boeddha, afhankelijk van de oriëntatie. Het vertegenwoordigt de eeuwige cyclus van leven, dood en wedergeboorte en weerspiegelt het boeddhistische begrip van Samsara - de cyclus van het bestaan.

Bovendien symboliseren de vier armen van de Swastika, die in vier richtingen wijzen, de verspreiding van de Dharma - de leer van de Boeddha - over alle uithoeken van de wereld. Ze kunnen ook de vier edele waarheden betekenen, een fundamenteel concept in het boeddhisme dat de realiteit van lijden en het pad naar de beëindiging ervan bespreekt.

In het boeddhisme is de swastika dus een symbool van voorspoed, eeuwig fietsen, de leer van de Boeddha en de verspreiding van de dharma. We moeten het gebruik en de betekenis ervan in deze context onderscheiden van de meer recente associaties met haat, racisme en genocide vanwege de toe-eigening ervan door het naziregime.