Eindeloze knoop

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Eindeloze Knoop
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

De Eindeloze Knoop, of Shrivatsa in het Sanskriet, is een ingewikkeld en complex symbool dat voorkomt in het boeddhisme en deel uitmaakt van de groep die bekend staat als de 'Acht Gunstige Symbolen'. Het ontwerp is samengesteld uit een reeks rechthoekige, met elkaar verweven lijnen zonder duidelijk begin of einde, waardoor het een gesloten, geometrisch diagram is.

Mededogen

De eindeloze knoop symboliseert de onderlinge relatie van alle verschijnselen, de verstrengeling van wijsheid en mededogen, en de cyclische aard van het bestaan. Het duidt de onderlinge verbondenheid van alle dingen in het universum aan, een weerspiegeling van het boeddhistische kernconcept van afhankelijk ontstaan; dat alle verschijnselen ontstaan ​​in afhankelijkheid van meerdere oorzaken en omstandigheden.

Het onderling verbonden, verweven ontwerp illustreert de eindeloze cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte, en de mogelijkheid om uit deze cyclus te breken om verlichting te bereiken. The Endless Knot herinnert ons eraan dat alle componenten van het bestaan ​​met elkaar verweven zijn en dat tijd cyclisch is - elk einde is slechts een nieuw begin.

Wijsheid

Verder vertegenwoordigt de Eindeloze Knoop de vereniging van wijsheid en methode, of de combinatie van wijsheid (inzicht in de ultieme aard van de werkelijkheid) en mededogen (de wens om het lijden van anderen te verlichten), twee fundamentele aspecten van het pad naar verlichting in het boeddhisme.

De eindeloze knoop kan ook de eindeloze wijsheid en het oneindige mededogen van de Boeddha vertegenwoordigen, kwaliteiten die centraal staan ​​in de boeddhistische filosofie en beoefening. Het wordt vaak gebruikt als een charme om een ​​lang leven, welvaart en harmonieuze verbinding in het leven te brengen.