Bodhiboom

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bodhiboom in Bodhgaya
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

De Bodhiboom heeft in de boeddhistische symboliek een enorme betekenis omdat het rechtstreeks verband houdt met het leven en de verlichting van Gautama de Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme. De term 'Bodhi' in het Sanskriet vertaalt zich naar 'ontwaken' of 'verlichting', wat de status van de boom bevestigt als een symbool van spiritueel ontwaken en het menselijk potentieel om echt inzicht te verwerven.

Gautama de Gautama

De historische Boeddha, Gautama de Gautama, bereikte de verlichting (Bodhi) terwijl hij mediteerde onder een Bodhiboom in de regio die nu bekend staat als Bodhgaya in India. Deze specifieke boom, een vijgensoort die bekend staat als Ficus religiosa of de heilige vijg, wordt dus vereerd in de boeddhistische traditie. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als een van de belangrijkste momenten in de boeddhistische geschiedenis en markeert de overgang van Gautama de Gautama van een zoeker naar de Boeddha, de verlichte.

Waar staat de Bodhiboom voor

In een bredere filosofische context vertegenwoordigt de Bodhiboom precies de plek waar Boeddha de geest overwon en de grenzen van het wereldse bestaan ​​oversteeg. Het zitten onder de Bodhiboom staat voor de onwrikbare vastberadenheid en discipline die nodig zijn om spiritueel ontwaken te bereiken. Het dient als een herinnering aan de reis van de Boeddha en symboliseert het ultieme potentieel in alle wezens om verlichting te bereiken.

In de boeddhistische iconografie wordt de Boeddha vaak afgebeeld zittend onder de Bodhiboom, wat de cruciale rol van meditatie op het pad naar verlichting benadrukt. Het blad van de Bodhiboom is ook een embleem van het boeddhisme geworden en symboliseert vrede, welvaart en de leer van de Boeddha, ook wel bekend als Dharma.