Schelp

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sankha, ofwel de schelp
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

De schelp, of Sankha in het Sanskriet, is een van de acht gunstige symbolen in het boeddhisme, gezamenlijk bekend als Ashtamangala. De oorsprong gaat terug tot oude Indiase tradities waar het een symbool was van autoriteit en macht, vaak gebruikt als trompet in gevechten en ceremonies.

Boze geesten

In het boeddhisme vertegenwoordigt de schelphoorn, vooral wanneer afgebeeld met spiralen die met de klok mee bewegen, de diepgaande en verreikende stem van de Boeddha en zijn leringen, bekend als de Dharma. Aangenomen wordt dat het geluid van de schelp boze geesten verdrijft, natuurrampen afwendt en giftige wezens wegjaagt. Het wordt daarom vaak gebruikt in rituele praktijken, het resonerende geluid dient als een oproep om te ontwaken uit onwetendheid en te streven naar verlichting.

Het spiraalvormige ontwerp van de schelp, die met de klok mee beweegt, symboliseert de verspreiding van de leer van de Boeddha in alle richtingen, over alle rijken. Het staat voor de uitgebreide en inclusieve aard van het boeddhisme, en herinnert beoefenaars eraan dat de leer van de Boeddha universeel is en grenzen en culturen overstijgt.

Bovendien wordt de schelp geassocieerd met waarheidsgetrouwe spraak en kracht. Het onderstreept het belang van communicatie in de spirituele reis en het belang van het gebruik van spraak op een heilzame, medelevende en waarheidsgetrouwe manier.