Bodhisattva Manjusri

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bodhisattva Manjusri
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Bodhisattva Manjusri wordt aanbeden door het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme Manjusri heeft drie gezichten in drie kleuren, geel, groen en wit, en hij heeft er drie paar armen. In twee van zijn drie rechterhanden houdt hij een zwaard en een pijl vast. De derde hand wordt zegenend opgeheven. In zijn drie linkerhanden houdt hij de prajnaparamita, een blauwe lotus en een boog, die zijn vernietiging van onwetendheid symboliseert.

Zijn eigenschappen

In Mahayani- of Vajrayani-tempels bevindt Manjusri's positie zich net onder die van Bodhisattva Avalokiteshvara. Tijdens de 4e-5e eeuw na Christus bekleedde Manjusri een zeer belangrijke positie onder de boeddhistische Vikkhus als de god van metafysische kennis. Mahayana-boeddhisten geloven dat Manjusri een van de leidende bodhisattva 's is en dat degenen die hem aanbidden kennis, een superieur geheugen, intelligentie, parate humor en welsprekendheid ontvangen. Ze geloven ook dat alleen door hem te aanbidden en zich aan hem te wijden volledige kennis kan worden verkregen. Hij wordt gecrediteerd voor het vereenvoudigen van de mysteries van kennis en is de beschermheer van de astrologie.

De vroegste vermeldingen van Manjusri zijn te vinden in Aryamanjushrimulakalpa en Guhyasamajtantra (3e eeuw na Christus). Diverse informatie over hem is ook te vinden in boeddhistische boeken die later zijn geschreven. Manjusri wordt genoemd in de reisverhalen van Fa-hsien, Hsuan Tsang, I-tsing. In Saddharmapundarik wordt Manjusri beschreven als zijnde nauw verwant aan Gautama de Boeddha en in Namsangiti wordt hij Adi-Boeddha genoemd.

Zijn betekenis

Volgens een Chinese boeddhistische legende gaf Gautama de Boeddha Manjusri opdracht om het gewone volk van China te bevrijden. In Svayambhupurana wordt Manjusri beschouwd als de grondlegger van de Nepalese cultuur. Sommige mensen geloven dat Manjusri als boeddhistische monnik het boeddhisme in Nepal verspreidde. Hij wordt ook beschouwd als de god van de landbouw, architect van de spirituele wereld en de god van de wetenschap. In Nepal is de eerste dag van het jaar gewijd aan Manjusri en wordt dit groots gevierd.

Er zijn verschillende soorten beelden van Manjusri gevonden, zowel tantrische als niet-tantrische. Niet-trantrische beelden tonen hem meestal met één hoofd en twee handen. Hij wordt getoond zittend in kleermakerszit of op een leeuw, en soms mediterend.

Sakyamuni drie-eenheid

De historische Gautama de Boeddha behoorde tot de Sakya clan en wordt daarom ook Sakyamuni (Muni= de grote) genoemd. Samen met een 2 Bodhisattva's vormen zij de Sakyamuni drie-eenheid:

In de kunst van het Mahayana boeddhisme en Tibetaans boeddhisme wordt deze Sakyamuni drie-eenheid als zodanig afgebeeld. Zij/hij wordt geassocieerd met de boeddhistische oefeningen en meditatie.

De 3 grote bodhisattva's

De 3 grote Bodhisattva's worden elk soms weer benoemd als Boeddha, afhankelijk van de boeddhistische stroming of traditie. De 3 grote Bodhisattva's zijn: