Vajrasattva Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vajrasattva Boeddha
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

In het Chinese boeddhisme wordt Vajrasattva Boeddha traditioneel gezien als de tweede patriarch van het esoterische boeddhisme, de eerste is Vairocana Boeddha.

Vajrasattva als de grote zuiveraar

In het Tibetaans boeddhisme symboliseert Vajrasattva de praktische toepassing van de tantra leer. Vajrasattva praktijken zijn gemeenschappelijk voor alle vier de scholen van het Tibetaans boeddhisme en worden zowel gebruikt om verduisteringen te zuiveren. Als zodanig is Vajrasattva-beoefening een essentieel onderdeel van de Tibetaans-boeddhistische beoefening.

Net als andere boeddhistische godheden verzet Vajrasattva zich tegen het concept van ego. Als gevolg hiervan bestaat noch "wie" noch "wat". Men zou kunnen beweren dat Vajrasattva, gezien als een zuivere Boeddha, niemand anders is dan wijzelf. Hij wordt soms een emanatie van Samantabhadra, Vajradhara of Akshobya genoemd. Je zou kunnen beweren dat Vajrasattva uiteindelijk identiek is aan elke andere Boeddha. Vajrasattva kan echter worden gekarakteriseerd als een vriendelijke en zorgzame godheid. Hoewel elk van deze uitspraken op zichzelf nauwkeurig is, definieert geen ervan Vajrasattva echt.

Boeddhisten beschouwen Vajrasattva al lang als een effectieve oefening om de geest te reinigen. De beoefening van Vajrasattva wordt beschouwd als de krachtigste genezings- en zuiveringstechniek in het Vajrayana-boeddhisme. Hij is vaak de eerste godheid die de meeste studenten aanbidden. Veel Tibetaans-boeddhistische scholen verplichten studenten om 100.000 Vajrasattva-mantra's te voltooien als onderdeel van hun basisopleiding. Vajrasattva integreert spraak-, lichaam- en geestmeditatie. Het visualiseren van de godheid, de geïdealiseerde belichaming van een Verlicht persoon, betrekt ons intellect. Vajrasattva-meditatie wordt daarom sterk aanbevolen voor iedereen die zijn/haar spirituele niveau wil verhogen. Hetzelfde zuiveren is nodig voor betere dagen die voor ons liggen, omdat er wordt gezegd dat ons vroegere en huidige karma een grote invloed heeft op hoe ons huidige en toekomstige leven zal verlopen.

De Vajrasattva Mantra is: "Om Vajrasattva Hum".

Iconografie van Vajrasattva

Hij is smetteloos wit van kleur. Hij behoort tot de Aksobhya Vajra-familie, die ook Vajrapani omvat. Hij wordt over het algemeen afgebeeld als een jeugdige, kalme man die gekleed is in alle zijde en juwelen die een rijke prins zou dragen. In zijn rechterhand houdt hij zachtjes een vajra tegen zijn hart. Hij heeft een bel om zijn middel, gehouden in zijn linkerhand. De bel staat voor Wijsheid, terwijl de vajra Realiteit en Mededogen betekent. Hij draagt ​​de bel van kennis in zijn linkerhand en een vajra, die een techniek vertegenwoordigt, in zijn rechterhand, net als Vajradhara, van wie hij een emanatie is. Vajrasattva wordt soms zittend afgebeeld met één been iets gestrekt.

Vajrasattva en Vajradhara

Vajradhara is de ultieme oer-boeddha Adi Boeddha. Vajradhara is de naam van Sakyamuni's (= Gautama de Boeddha) tantrische incarnatie. Tantra's zijn geschriften die uniek zijn voor het tantrisme en waarvan wordt aangenomen dat ze voor het eerst zijn overgedragen door de Vajradhara Boeddha. In zowel zijn single- als Yab yum-vorm (degene met partner) is hij een manifestatie van Boeddhaschap zelf.

Evenzo is de Vajrasattva Boeddha de manifestatie van Vajradhara. 'Vajra' betekent Diamant en deze diamantachtige entiteit is de primaire godheid die door tantrische beoefenaars op alle niveaus wordt gebruikt voor zuivering. Zijn functie als de 'grote zuiveraar' in het Tibetaans boeddhisme staat hoog in het vaandel; het is een cruciale eerste stap in de boeddhistische beoefening, het verwijderen van de barrières en slecht karma die de aard van onze Boeddha verbergen. Het is een van de fundamentele of fundamentele Vajrayana-technieken.

Adi-Boeddha

Er wordt beweerd dat het mystieke woord Ohm zich manifesteerde toen alles volkomen leeg was, waaruit de Adi-Boeddha, naar zijn eigen wil, werd geboren. In spirituele zin komen De 5 Dhyani Boeddhas voort uit de staat van meditatie van de Adi-Boeddha, en Bodhisattva's komen voort uit de 5 Dhyani Boeddha's. Er wordt aangenomen dat toen het universum werd geschapen, de Adi-Boeddha zich openbaarde in de vorm van een vlam die voortkwam uit een lotusbloem.

Onderscheid tussen Vajradhara en Vajrasattva

Zowel Vajradhara als Vajrasattva worden afgebeeld als rustig gezeten bovenop een maanschijf op een lotuszetel met gekruiste benen. Beide godheden zijn versierd met 5 gouden kronen met juwelen, een zijden sjaal en verschillende lichaamsversieringen zoals halskettingen, oorbellen, armbanden, enkelbanden en een gordel. Ze worden afgebeeld met een vajra-scepter in hun rechterhand en een bel met vajra-handvat in de linkerhand. De vloeiende gewaden, prachtige zijden kledingstukken en de lichtrode halo die hun gezichten verlicht, maken de thangka-kunst er betoverend uit.

Een belangrijk verschil tussen hen is hun lichaamskleur. Vajradhara wordt afgebeeld met een donkerblauw lichaam in thangka, terwijl Vajrasattva wordt afgebeeld in een stralend witte kleur. Beiden houden Vajra en bel respectievelijk in hun rechter- en linkerhand, maar het belangrijkste verschil zit in hun handgebaar.