Anuruddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anuruddha
Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Alara Kalama
Ambapali
Ananda
Angulimala
Anuruddha
Assaji
Bimbisara
Devadatta
Khema
Maha Moggallana
Maha Kassapa
Pajapati Gotami
Pasenadi
Purna
Rahula
Subhuti
Sariputta
Uppalavanna
Upali
Yasodhara
Dhamma wiel

Anuruddha was een belangrijke leerling en tevens neef van Gautama de Boeddha. Hij was de broer van Ananda, Devadatta en Mahanama (de latere raja van Sakya, opvolger van Suddhodana). Zijn vader was raja Suppabuddha (de broer van Suddhodana, de raja van Sakya) en zijn moeder Pamita (een tante van Gautama de Boeddha). Zijn zus Yasodhara was de (ex-)vrouw van Gautama de Boeddha.

Anuruddha, Ananda, Devadatta, Mahanama en Gautama de Boeddha woonden voorheen allemaal in Kapilvastu (Nepal) en zaten bij elkaar op school en speelden vaak met elkaar in hun vrije tijd. De pali-canon verhaalt veel over deze periode en Boeddha haalt het ook vaak aan in zijn parabelen.

Siddhartha vertrok uit Kapilvastu op zijn 29e om monnik te worden. 6 jaar later bereikte hij de verlichting in Bodhgaya en weer 3 jaar later keerde hij voor de 1e keer terug naar Kapilvastu. Tijdens dat bezoek vroegen meerdere mensen om opgenomen te mogen worden in de sangha, waaronder Upâli, Anuruddha, Ananda en Devadatta. Anuruddha bereikte de verlichting en dit deed hij door zowel de jhana meditatie als de mindfulness meditatie (satipatthana) toe te passen. Sariputta was in die periode zijn vaste leraar.

Anuruddha was, samen met Maha Moggallana, het beroemdst om zijn paranormale gaven, voornamelijk zijn helderziendheid (dibba-cakkhu). Zo wist hij wanneer Gautama de Boeddha zou overlijden . Hij was ook bij hem aanwezig in Kushinagar en bleef kalm en rustig in tegenstelling tot Ananda die erg emotioneel was.

Een bijzonder detail is dat hij bijna nooit sliep. Boeddha heeft hem een keer opgezocht en hem verteld dat slapen heel goed was en het toch moest doen. In zijn latere leven sliep hij een paar uurtjes maar hij stond bekend als een slechte slaper.

Overlijden

Volgens de legende overleed hij op 115-jarige leeftijd in Veluvagama.