Assaji

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boeddha spreekt tot de 5 asceten waaronder Assaji
Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Alara Kalama
Ambapali
Ananda
Angulimala
Anuruddha
Assaji
Bimbisara
Devadatta
Khema
Maha Moggallana
Maha Kassapa
Pajapati Gotami
Pasenadi
Purna
Rahula
Subhuti
Sariputta
Uppalavanna
Upali
Yasodhara
Dhamma wiel

Assaji (Assaji Thera) behoorde tot de eerste monniken die toetrad tot de Sangha en kwam uit de streek Uttar Pradesh en Bihar in noord-oost India. Hij was afkomstig uit de Brahmanen kaste en zijn vader was een belangrijk priester die door Suddhodana, de vader van Siddhartha (zoals Gautama de Boeddha wordt genoemd voor zijn verlichting) was uitgenodigd om een voorspelling te doen over zijn pas geboren zoon. De priesters voorspelde dat de jongen of een groot krijger, of een groot leraar zou gaan worden.

Nadat Siddhartha op 29 jarige leeftijd koos monnik te worden sloot hij zich achtereenvolgens aan bij 2 leraren. Nadat hij van beiden enige tijd les had gehad besloot hij het spirituele pad zonder leraar verder te volgen en asceet te worden. 5 anderen sloten zich bij hem aan te weten: Kaundinya Bhaddiya, Vappa, Mahanama en Assaji. Gezamenlijk leefden zij gedurende 6 jaar nabij de knekelvelden in de Dungheswari grot in de Pragbodhiheuvels nabij Bodhgaya. Toen Siddhartha door kreeg dat ascetisme geen manier is om de verlichting te bereiken ging hij weer eten. Eenmaal aangesterkt trok hij naar de bossen in Bodhgaya en middels meditatie bereikte hij vervolgens wel de verlichting.

7 weken heeft hij nadien het gehele spirituele proces doorlopen om na te gaan of er geen hiaten in zaten. Vervolgens ging hij op zoek naar zijn 5 vrienden om hen het pad naar verlichting te onderwijzen. Hij vond hen nabij het hertenkamp in Sarnath nabij Varanasi en zij waren de eersten die toetraden tot de Sangha en de eersten die lezingen kregen zoals de 4 edele waarheden en Dhammacakkappavattana Soetras. Alle 5 hebben ze toen toevlucht genomen tot de Sangha en werden de eerste leerlingen van Gautama de Boeddha. Assaji was de laatste van de 5 die de verlichting bereikte.

Ontmoeting met Sāriputta

Een kleine daad met een enorme invloed n.l. zijn ontmoeting met Sāriputta is essentieel voor het boeddhisme geweest. Sāriputta was samen met Maha Moggallana de belangrijkste 2 leerlingen van Gautama de Boeddha en waren zeer belangrijk voor de Sangha. Beiden zaten ze in een sangha van een andere rondtrekkende, monnik: Sañjaya. Zij waren echter ontevreden met zijn leer en spraken met elkaar af dat wanneer een van hen de ware leer tegenkwam hij het de ander zou vertellen. Op een dag liep Sāriputta in de stad Rajagaha (het huidige Rajgir, India) en zag daar de monnik Assaji lopen die een zeer serene indruk op hem maakte en zichzelf voorbeeldig gedroeg. Hij ging naar hem toe en vroeg hem wie zijn leraar was en wat de leer van zijn leraar was. Het antwoord dat Assaji hierop gaf is nu één van de meest beroemde verzen in het Boeddhisme:

Van alle dingen die door een oorzaak ontstaan,
De Tathagata (Boeddha) heeft de oorzaak ervan uiteengezet;
En hoe ze tot hun einde komen, dat vertelt hij ook,
Dit is de leer van de Grote leraar.
(Vin.i.39ff)

Sāriputta en en Moggallana traden beiden toe tot de Sangha en werden Boeddha's voornaamste leerlingen. Hun invloed is tot de dag van vandaag aanwezig binnen de boeddhistische gemeenschap.

Overlijden

Over de dood van Assaji is niets bekend. Wel wordt in de Samyutta Nikāya (S.iii.124ff) verhaalt dat Gautama de Boeddha Assaji opzoekt omdat deze ziek is. Assaji heeft moeite met ademhalen en is bedroefd omdat hij nu niet zijn ademhaling neutraal kan observeren (Ãnãpãnasati) en daardoor geen balans ervaart. Gautama de Boeddha verteld hem om ook dit proces van lastig ademhalen te observeren en van daaruit naar de meditatie over tijdelijkheid en het niet-zelf te gaan. Uit dit gesprek blijkt dat Assaji hier nog niet de verlichting had bereikt dus heeft dit ver voor zijn overlijden plaatsgevonden.

Luisterboek (Podcast)