Pasenadi

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home - Boeddhisme - Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Alara Kalama
Ambapali
Ananda
Angulimala
Anuruddha
Assaji
Bimbisara
Devadatta
Khema
Maha Moggallana
Maha Kassapa
Pajapati Gotami
Pasenadi
Purna
Rahula
Subhuti
Sariputta
Uppalavanna
Upali
Yasodhara
Dhamma wiel

Pasenadi (Prasenajit) (ca 6e eeuw v.Chr.) Was de koning van de Aikṣvāka dynastie van Kosala, Sāvatthī was de hoofdstad. Pasenadi was de zoon van Sanjaya Mahākosala en een lekenleerling van Gautama de Boeddha en liet zodoende vele Boeddhistische kloosters bouwen.

Jeugd

Pasenadi werd geboren als de zoon van koning Māhā Kosala en koningin Kosalādevī. Hij erfde de troon van zijn vader en werd al snel bekend om zijn wijsheid, diplomatieke vaardigheden en rechtvaardige heerschappij. Zijn naam, Prasenajit, betekent "degene die overwint door wijsheid", en deze eigenschap weerspiegelde zijn succesvolle regering.

Als koning van Kosala was Pasenadi een belangrijke speler in de politieke arena van het oude India. Hij streefde naar vrede en welvaart in zijn koninkrijk en bevorderde culturele en intellectuele uitwisselingen. Onder zijn heerschappij kende Kosala een periode van bloei en welvaart, en het werd een van de meest ontwikkelde en welvarende koninkrijken in de regio.

Gautama de Boeddha

Net als zijn voorganger, koning Bimbisara van Magadha, was Pasenadi een bewonderaar van de leer van Gautama de Boeddha. Hij stond bekend om zijn royale steun aan de boeddhistische gemeenschap en bouwde talrijke boeddhistische kloosters en tempels in zijn koninkrijk. Hij onderhield nauwe banden met Boeddha en was een toegewijde volgeling van zijn leer.

Ondanks zijn verlichte heerschappij, werd Pasenadi geconfronteerd met verschillende uitdagingen en conflicten tijdens zijn bewind. Hij was vaak betrokken bij politieke geschillen en militaire campagnes met naburige koninkrijken. Een van de meest bekende conflicten was zijn betrokkenheid bij de Kuru-oorlog, een episch conflict tussen verschillende koninkrijken die beschreven is in het beroemde hindoe-epos, de Mahabharata.

De nalatenschap van Pasenadi leeft voort als een koning die bekend stond om zijn wijsheid, welwillendheid en het bevorderen van vrede en harmonie in zijn koninkrijk. Zijn steun aan het boeddhisme en culturele uitwisselingen droegen bij aan de verspreiding van kennis en spiritualiteit in het oude India.

Na een lang en vruchtbaar leven stierf Pasenadi, maar zijn nalatenschap als een groot heerser en beschermer van de boeddhistische leer blijft voortleven in de geschiedenis van India. Zijn koninkrijk, Kosala, bleef een belangrijke kracht in de regio en zijn naam wordt nog steeds met respect en bewondering herinnerd in de annalen van de Indiase geschiedenis.

Afbeeldingen

  • Koning Pasenadi plant een Bodhi boom in het Jetavana klooster
  • Gautama de Boeddha op bezoek bij de dochters van koning Pasenadi