Aversie
Het Boeddhistisch woordenboek
In zowel de Dharma als het Boeddhisme worden veel termen gebruikt die voortkomen uit het Pali of het Sanskriet. Veel van die termen zijn voor de meeste onbekend, andere hebben een betekenis vanuit het Hindoeïsme, maar hebben een heel andere betekenis in het Boeddhisme. Op deze wiki hebben we een woordenboek opgesteld met de meest voorkomende termen uit het Boeddhisme met een korte uitleg. Veelal bevat het ook een link naar een uitgebreider artikel.
Aversie
Aversie is één van de 3 oorzaken van het lijden en wordt ook wel "de drie bronnen van lijden" of "de drie mentale vergiften" genoemd:
- begeerte
- aversie
- onwetendheid
Begeerte en aversie zijn eigenlijk hetzelfde omdat beiden voortkomen uit 'willen'; begeerte is het wel willen, aversie is het niet-willen. Hoewel het begeren (en dus aversie) heel breed en uitgewaaierd over alle aspecten van het leven kan gaan richt het zich uiteindelijk altijd op 3 aspecten:
- verlangen naar zintuiglijk genot
- verlangen naar voortbestaan
- verlangen naar vernietiging, idem als aversie
De reden dat je wel of niet iets wilt, is de onwetendheid die schuilt in de motivaties. Onwetendheid creëert dus begeerte en aversie. Het bestaan van Samudaya is de tweede edele waarheid en een van de 3 karakteristieken van bestaan. De 4 edele waarheden bestaan uit:
- Dukkha; 1e edele waarheid: het leven bestaat uit lijden
- Samudaya; 2e edele waarheid: de oorzaak van dit lijden
- Nirodha; 3e edele waarheid: de waarheid van het verdwijnen van het lijden
- Magga; 4e edele waarheid: de waarheid (Dharma) van de weg. Magga verwijst naar het 8-voudige pad
Volledig artikel
Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op 4 edele waarheden.