Kaundinya Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Kaundinya is de 4e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha. Hij was ook de 4e Boeddha van de Sāramaṇḍa kalpa.

In de Buddhavamsa van de Pali-canon wordt hij kort genoemd als:

Biografie

Hij verliet het huis en voerde tien maanden lang boetedoeningen uit totdat hij melkrijst kreeg van Yasodhara, de dochter van de koopman Saundana. Hij kreeg gras voor zijn stoel van Ajivaka Sundana. Zijn Verlichtingsboom was een Salakalyani-boom, en zijn eerste preek was voor tien koren van monniken in de Devavana bij Amaravati. Hij had drie bijeenkomsten van zijn discipelen, de eerste onder leiding van Subhadda, vervolgens door Vijitasena en tenslotte Udena.

Hij stierf op honderdduizendjarige leeftijd in Canarama, waar een stoepa van zeven mijl hoog boven zijn relikwieën was gebouwd. In het commentaar van Buddhavamsa wordt gezegd dat de relikwieën van Koṇḍañña niet verspreid waren, maar in een enkele massa werden bewaard.

Leerlingen

Zijn belangrijkste discipelen waren Bhadda en Subhadda onder de monniken en Tissa en Upatissa onder de nonnen, met Anurudda zijn begeleider. Zijn belangrijkste beschermheren waren Sona en Upasona onder de leken en Nanda en Sirima onder de lekenvrouwen.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha