Tissa Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

tissa is de 20e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha.

Biografie

In de Buddhavamsa wordt hij beschreven als:

Hij heeft de meest unieke eigenschappen, Śīla en integriteit. Nadat hij de top van de Dhamma had bereikt, predikte hij het wiel van de Dhamma.

Zijn lichaam was 42 meter lang en mensen zagen hem als de Himalaya.

Biografie

Prins Tissa werd geboren in Khemaka. Zijn ouders waren koning Janasandha en koningin Padumā. Hij was getrouwd met koningin Subhaddā en woonde 7000 jaar in zijn huishouden. Nadat hij de vier bezienswaardigheden had gezien, besloot hij het paleis te verlaten. Toen zijn zoon Ānanda werd geboren, verliet hij het paleis. Tien miljoen mannen volgden hem om asceten te worden. Hij beoefende ascese gedurende acht maanden. Na de acht maanden begon hij alleen te oefenen en werd hij verlicht onder de Pterocarpus-boom.

Tissa Boeddha leefde 100.000 jaar. Hij stierf in het Nandārāma-klooster. In de Buddhavamsa wordt zijn dood beschreven als:

Zoals de wolken die door de wind worden geblazen, de sneeuw smolt door de hitte van de zon en de duisternis verlicht door een kaars, stierf hij samen met zijn discipelen

Zijn stupa werd in hetzelfde klooster gebouwd en was 49 km hoog.

Gautama Boeddha krijgt het voorteken

In de tijd van Tissa Buddha was Gautama de Boeddha een koning genaamd Sujāta die regeerde over Yasavatī. Voordat Tissa Boeddha verlicht was, gaf koning Sujāta zijn bezittingen weg en werd een brahmaan. Toen de brahmaan hoorde over de verlichting van de Boeddha, wilde hij hem zien. Hij plukte een mand met bloemen uit het verlangenrijk en schonk hem die. Ook maakte hij een paraplu van robijn en goud, en beschermde hem tegen het zonlicht. Toen de Boeddha het werk van de brahmaan waardeerde, gaf hij het voorteken:

Deze brahmaan zal na 92 ​​eonen de boeddha genaamd Gautama worden.

Na het horen van het voorteken, begint de incarnatie van Gautama Boeddha verder te oefenen.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha