Tanhankara Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
'Het ontwaken van Tanhankara Boeddha' Bagan, Burma)
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Tanhankara Boeddha is de 1e van de 27e Boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha. Hij was ook de eerste Boeddha van de Sāramaṇḍa kalpa (een kalpa is de tijdsduur van 1 universum). In de Buddhavamsa van de Pali-canon wordt hij kort genoemd als:

"Ontelbare eeuwen geleden werden Tanhankara Boeddha, Medhankara Boeddha, Saranankara Boeddha en [Dipankara Boeddha]] geboren in de Sāramaṇḍa kalpa."

Biografie

Hij had pāramitā beoefend gedurende 16 asaṃkhyeya en 100.000 eonen om verlichting te bereiken. Na het oefenen verbleef hij in het tushita-rijk.

Hij werd geboren in Puphavedi als zoon van koning Sunanda en koningin Sunandā. Toen hij koning werd, regeerde hij tienduizend jaar over zijn land. Nadat zijn zoon was geboren, besloot hij het kasteel te verlaten en te gaan oefenen. Hij beoefende ascetisme gedurende zeven dagen. Hij bereikte de verlichting onder de Bodhiboom.

De incarnatie van Gautama de Boeddha werd een discipel van hem en vroeg om zijn wens. Hij vervulde zijn wens echter niet. Na de dood wordt de incarnatie een deva in het verlangenrijk.

Tanhaṅkara Boeddha leefde 100.000 jaar. Tijdens zijn leven heeft hij vele levende wezens bevrijd.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha