Kassapa Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kassapa Boeddha
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

In de boeddhistische traditie is Kanakamuni de zevenentwintigste van de achtentwintig Boeddha's die worden beschreven in hoofdstuk 27 van de Buddhavamsa. De Buddhavamsa is een boeddhistische tekst die het leven beschrijft van Gautama de Boeddha en de zevenentwintig Boeddha's die hem voorgingen. Het is het veertiende boek van de Khuddaka Nikāya, die op zijn beurt deel uitmaakt van de Sutta Piṭaka. De Sutta Piṭaka is een van de drie pitaka's (hoofdsecties) die samen de Tripiṭaka of Pāli Canon vormen van het Theravada-boeddhisme.

Kassapa is de 6e van de 7 boeddha's uit de oudheid en de 3e van de 5 boeddha's van het huidige Bhadrakalpa (Kalpa is de levensduur van één universum).

Biografie

Kassapa werd geboren in Isipatana Deer Park. Deze plaats ligt in Varanasi, een stad in de moderne staat Uttar Pradesh in het noorden van India. Zijn ouders waren de Brahmadatta en Dhanavatī. Volgens de legende was zijn lichaam twintig el hoog en leefde hij tweeduizend jaar in drie verschillende paleizen. Zijn belangrijkste vrouw was Sunandā, die hem een ​​zoon schonk genaamd Vijitasena.

Kassapa gaf zijn wereldse leven op door in zijn paleis te reizen. Hij beoefende ascese slechts zeven dagen. Vlak voordat hij de verlichting bereikte, accepteerde hij een maaltijd van melkrijst van zijn vrouw en gras voor zijn zitplaats van een yavapālaka genaamd Soma. Zijn Bodhiboom (de boom waaronder hij de verlichting bereikte) was een banyan, en hij hield zijn eerste preek in Isipatana voor een bijeenkomst van monniken die in zijn gezelschap afstand hadden gedaan van de wereld.

Kassapa voerde het Tweelingwonder uit aan de voet van een asanaboom buiten Sundar Nagar. Hij hield slechts één samenkomst van zijn discipelen; een van zijn beroemdste bekeringen was die van Nāradeva, een Yaksha. Zijn belangrijkste discipelen onder de monniken waren Tissa en Bhāradvāja, en onder de nonnen waren Anulā en Uruvelā, zijn begeleider was Sabbamitta. Onder zijn beschermheren waren de meest vooraanstaande Sumangala en Ghattīkāra, Vijitasenā en Bhaddā.

Kassapa stierf op zestienduizendjarige leeftijd in de stad Kashi, in het Kashi-koninkrijk (nu bekend als Varanasi, in de hedendaagse Indiase deelstaat Uttar Pradesh). Boven zijn relikwieën stond een stupa van een mijl hoog, waarvan elke steen een crore (tien miljoen) roepies waard was.

De Stoepa van Kassapa Boeddha

Er was aanvankelijk een groot verschil van mening over wat de grootte van de stoepa moest zijn en van welk materiaal het gebouwd moest worden. De bouw van de stoepa begon nadat deze problemen eindelijk waren opgelost. Maar toen ontdekten de burgers dat ze onvoldoende geld hadden om de stupa te voltooien. Een anāgāmi- toegewijde genaamd Sorata reisde door Jambudvipa en vroeg de mensen om geld voor de voltooiing van de stoepa. Hij stuurde het geld zoals hij het ontving, en toen hij hoorde dat het werk voltooid was, ging hij op weg om de stoepa te aanbidden. Hij werd echter gegrepen door rovers en vermoord in het bos, dat later bekend werd als de Andhavana.

Upavāna werd in een vorige geboorte de beschermgod van de stupa, vandaar zijn grote majesteit in zijn laatste leven. Onder de zevenendertig godinnen die Guttila opmerkte toen hij de hemel bezocht, was er één die een geurende vijf-spray had aangeboden bij de stupa. Alāta bood āneja-bloemen aan en verkreeg een gelukkige wedergeboorte.

De oorzaak van Mahākāśyapa 's gouden huidskleur was zijn geschenk van een gouden steen voor de bouw van Kassapa's heiligdom.

Bij dezelfde stoepa bood Anuruddha, die toen de huishoudster was in Varanasi, boter en melasse aan in koperen kommen, die zonder tussenruimte rond de stoepa werden geplaatst.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha