Vispassi Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

In de boeddhistische traditie is Vipassī de tweeëntwintigste van de achtentwintig Boeddha's die worden beschreven in hoofdstuk 27 van de Buddhavamsa. De Buddhavamsa is een boeddhistische tekst die het leven beschrijft van Gautama de Boeddha en de zevenentwintig Boeddha's die hem voorgingen. Het is het veertiende boek van de Khuddaka Nikāya, die op zijn beurt deel uitmaakt van de Sutta Piṭaka. De Sutta Piṭaka is een van de drie pitaka's (hoofdsecties) die samen de Tripiṭaka of Pāli Canon vormen van het Theravada-boeddhisme.

Etymologie

Het Pali - woord Vipassī heeft de Sanskrietvorm Vipaśyin. Vi (goed) en passī (zagen) betekenen samen "helder gezien hebben". Het woord behoort tot dezelfde familie als de term vipassanā (contemplatie). Deze Boeddha werd zo genoemd omdat hij grote ogen had, een helder zicht zowel overdag als 's nachts, en zijn inzicht in eeuwigdurende gecompliceerde omstandigheden en zeer diepe theorieën.

Biografie

Volgens de Buddhavamsa, evenals de traditionele boeddhistische legende en mythologie, leefde Vipassī 91 kalpa 's (vele miljarden jaren) vóór de huidige tijd. In de tijd van Vipassī was de levensduur van de mens ongeveer 84.000 jaar. Vipassī werd geboren in Bandhumatī in Khema Park, in het huidige India. Zijn vader was Bandhumā, het opperhoofd van de krijger, en zijn moeder was Bandhumatī. Zijn vrouw was Sutanu, en hij had een zoon genaamd Samavattakkhandha.

Vipassī leefde 8000 jaar als huishouder in de paleizen van Nanda, Sunanda en Sirimā. Nadat hij afstand had gedaan van zijn wereldse leven, reed hij in een strijdwagen het paleis uit. Vipassī beoefende acht maanden ascese voordat hij verlichting bereikte onder een Ajapāla nigrodha boom. Vlak voordat hij het boeddhaschap bereikte, aanvaardde hij een kom melkrijst aangeboden door Sudassanasetthi 's dochter, en gras als zijn zitplaats door een bewaker genaamd Sujâta.

Bronnen verschillen over hoe lang Vipassī leefde. Hij zou zijn gestorven in Sumitta Park, op de leeftijd van 80.000 of 100.000 jaar. Zijn relikwieën werden bewaard in een stoepa die 91 km hoog was.

Fysieke kenmerken

Vipassī was 37 meter lang, en zijn lichaam straalde licht uit over een afstand van 91 km.

Leringen

Vipassī hield zijn eerste preek in de Khamamigadâya tot 6.800.000 discipelen, zijn tweede preek tot 100.000 discipelen en zijn derde preek tot 80.000 discipelen.

Zijn twee belangrijkste mannelijke discipelen waren Khanda en Tissa en zijn twee belangrijkste vrouwelijke discipelen waren Candâ en Candamittâ. Asoka was zijn persoonlijke assistent. Zijn goede donateurs waren Punabbasummitta en Naga bij de leken, Sirimâ en Uttarâ bij de lekenvrouwen. Mendaki (toen nog Avaroja geheten) bouwde voor hem het Gandhakuti (geurend paviljoen). Hij deed de uposatha eens in de zeven jaar en de sangha hield zich perfect aan de discipline.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha