Kanakamuni Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ashoka pilaar met de inscriptie over Kanakamuni Boeddha
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

In de boeddhistische traditie is Kanakamuni de zesentwintigste van de achtentwintig Boeddha's die worden beschreven in hoofdstuk 27 van de Buddhavamsa. De Buddhavamsa is een boeddhistische tekst die het leven beschrijft van Gautama de Boeddha en de zevenentwintig Boeddha's die hem voorgingen. Het is het veertiende boek van de Khuddaka Nikāya, die op zijn beurt deel uitmaakt van de Sutta Piṭaka. De Sutta Piṭaka is een van de drie pitaka's (hoofdsecties) die samen de Tripiṭaka of Pāli Canon vormen van het Theravada-boeddhisme.

Kanakamuni is de 5e van de 7 boeddha's uit de oudheid en de 2e van de 5 boeddha's van het huidige Bhadrakalpa (Kalpa is de levensduur van één universum).

Inscriptie van Ashoka

Kanakamuni Boeddha wordt genoemd in een inscriptie uit de 3e eeuw voor Christus door Ashoka in Nigali Sagar, in het huidige Nepal die nog steeds op een Ashoka-pilaar te vinden is:

"Devanam piyena piyadasin lajina-chodasavasa bhisitena Budhasa Konakamanasa thube-dutyam vadhite visativa sabhisitena –cha atana-agacha-mahiyite silathabe-cha usa papite"

Vertaald:

"Zijne Majesteit Koning Priyadarsin vergrootte in het 14e jaar van zijn regering voor de tweede keer de stupa van de Boeddha Kanakamuni en in het 20e jaar van zijn regering, persoonlijk gekomen, bracht eerbetuigingen en richtte een stenen pilaar op."

Volgens Faxian werden Koṇāgamana's relikwieën bewaard in een stoepa in Nigali Sagar, in het huidige Kapilvastu-district in het zuiden van Nepal.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha