Medhankara Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Medhankara Boeddha is de 2e van de 27e Boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha. Hij was ook de tweede Boeddha van de Sāramaṇḍa kalpa.

In de Buddhavamsa wordt hij kort genoemd als:

"Eeuwen geleden werden Taṇhaṅkara Boeddha, Medhaṅkara Boeddha, Saraṇaṅkara Boeddha en Dīpaṃkara Boeddha geboren in de Sāramaṇḍa kalpa."

Biografie

Hij werd geboren in Yaghara als zoon van koning Sudeva en koningin Yasodharā. Toen hij volwassen werd, volgde hij zijn vader op en regeerde hij 8.000 jaar over het land. Toen hij de vier bezienswaardigheden zag, besloot hij het kasteel te verlaten. Zodra zijn zoon werd geboren, vertrok hij om te oefenen in het bos. Hij had gedurende een halve maand (15 dagen) ascetisme beoefend. Hij bereikte verlichting onder de Bodhi, Butea monosperma.

De incarnatie van Gautama de Boeddha had de kans om hem te zien. Hij werd een discipel van de Boeddha en vroeg om zijn wens. Hij vervulde zijn wens echter niet. Na de dood wordt de incarnatie een Deva in het Desire-rijk

Medhankara Boeddha leeft 90.000 jaar. Hij had vele wezens bevrijd. Hij bereikte parinibbāna samen met zijn discipelen.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha