Revata Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Revata is de 8e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha.

Biografie

Revata werd geboren in Sudhaññaka, zijn vader was de khattiya Vipula en zijn moeder Vipulā. Zesduizend jaar leefde hij in het huishouden en deed toen afstand van de wereld, reizend in een strijdwagen, zijn vrouw Sudassanā en hun zoon Varuna achterlatend.

De drie paleizen die hij tijdens zijn lekenleven bewoonde, waren Sudassana, Ratanagghi en Āvela. Hij oefende zeven maanden een ascese leven en bereikte de Verlichting onder een Nāga-boom, nadat hij melkrijst had gekregen van Sādhudevī en gras voor zijn zitplaats van de Ājīvaka Varunindhara. Zijn eerste toespraak werd gegeven in Varunārāma.

De Bodhisatta was een brahmaan van Rammavatī, genaamd Atideva, die, toen hij de Boeddha zag, zijn lof uitsprak in duizend verzen. Onder de bekeerlingen van de Boeddha bevond zich koning Arindama van Uttaranagara.

Leerlingen

De belangrijkste discipelen van de Boeddha waren Varuna en Brahmadeva onder de monniken en Bhaddā en Subhaddā onder de nonnen. Zijn constante begeleider was Sambhava. Zijn belangrijkste beschermheren waren Paduma en Kuñjara, en Sirimā en Yasavatī.

Zijn lichaam was tachtig handen lang en zijn aura verspreidde zich ononderbroken over een afstand van een mijl. Hij stierf op de leeftijd van zestigduizend, en zijn relikwieën werden verspreid.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha