Sumana Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Sumana is de 7e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha.

Biografie

Sumana werd geboren in Mekhala, zijn vader was de krijger (khattiya) Sudatta en zijn moeder Sirimā. Negenduizend jaar lang leefde hij als huishouder in drie paleizen; Canda, Sucanda en Vatamsa. Zijn vrouw was Vatamsikā en zijn zoon Anupama.

Hij verliet de wereld op een olifant, beoefende ascese gedurende tien maanden en bereikte verlichting onder een nāga-boom, waarbij hij een maaltijd van melkrijst kreeg van Anupamā, dochter van Anupama-seṭṭhi van Anoma, en gras voor zijn zitplaats bij de Ājīvaka Anupama.

Leerlingen

Zijn eerste toespraak werd gegeven in het Mekhala-park, en onder zijn eerste discipelen waren zijn stiefbroer Saraṇa en de zoon van de hogepriester, Bhāvitatta. De Bodhisatta was een Nāga-koning Atula. Een van de belangrijkste vergaderingen van de Boeddha was ter gelegenheid van zijn oplossing van de vragen van koning Arindama over Nirodha. Sarana en Bhāvitatta waren zijn belangrijkste monniken en Sonā en Upasenā zijn belangrijkste nonnen. Udena was zijn persoonlijke begeleider. Varuṇa en Saraṇa waren zijn belangrijkste aanhangers van leken onder mannen en Cālā en Upacālā onder vrouwen.

Zijn lichaam was 63 meter lang en hij stierf op negentigduizendjarige leeftijd in Angārāma, waar een thūpa van vier mijl boven zijn as werd opgericht.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha