Piyadassi Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Piyadassi is de 13e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha.

Biografie

Piyadassi werd geboren in Sudhañña (Sudassana) en zijn moeder was Sucandā (Candā). Hij werd Piyadassi genoemd omdat hij vele aangename wonderen liet zien. Negenduizend jaar leefde hij als leek in drie paleizen: Sunimala, Vimala en Giriguhā (Giribrahā).

Zijn vrouw was Vimalā en zijn zoon Kañcanavela (Kañcana). Hij verliet het huis in een strijdwagen en beoefende zes maanden lang ascetisme. Hij kreeg melkrijst van Vasabha's dochter en gras voor zijn zitplaats van de Ajīvaka Sujāta. Zijn Bodhiboom was een Kakudhaboom.

Onder zijn bekeerlingen bevonden zich de deva-koning Sudassana en de olifant Doṇamukha. Een monnik genaamd Soṇa spande samen met prins Mahāpaduma om de Boeddha te doden, waarbij Doṇamukha de olifant was die ze gebruikten in hun mislukte complot.

Leerlingen

Piyadassi's belangrijkste discipelen waren Pālita en Sabbadassii onder de monniken en Sujātā en Dhammadinnā onder de nonnen, zijn constante begeleider was Sobhita. Sannaka en Dhammika waren zijn belangrijkste beschermheren onder de mannen, en Visākhi en Dhammadinnā onder de vrouwen.

Hij leefde negentigduizend jaar en stierf in Assatthārāma, zijn thūpa was drie mijl hoog. De Bodhisatta van die tijd was een brahmaan genaamd Kassapa, en hij bouwde een klooster voor de Boeddha voor een bedrag van een biljoen.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha