Dipankara Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dipankara Boeddha; Westerse tempel in het Erdene Zuu-klooster Kharkhorin , Bovenprovincie , Mongolië
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Dipankara (lampdrager-Boeddha)is de vierde van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha. Hij was ook de vierde Boeddha van de Sāramaṇḍa kalpa.

Iconografie

Dipankara wordt over het algemeen voorgesteld als een zittende Boeddha, maar er zijn in China, [[het Boeddhisme in Thailand|Thailand en Nepal ook afbeeldingen in staande positie. Vaak met de rechterhand in de Abhaya Mudra (beschermende mudra). Dipankara wordt zelden alleen afgebeeld; Hij wordt over het algemeen afgebeeld met 2 bodhisattva's , Manjusri en Vajrapani of Avalokiteśvara en Vajrapani; of met de Boeddha's die na hem komen, Gautama en Maitreya.

Eén van de Boeddha's van Bamiyan, vernietigd door de Taliban- regering in Afghanistan in 2001, zou Dipankara uitbeelden. Standbeelden van Dipankara zijn ook te vinden in de grotten van Longmen en Yungang in China.

Voorspelling

Een verhaal dat in boeddhistische kunst wordt getoond, gaat over Gautama de Boeddha in een voormalige incarnatie die bekend staat als Sumedha, een rijke brahmana die kluizenaar werd, knielend en zijn lange zwarte haar op de grond leggend, in een daad van vroomheid dat de Dipankara Boeddha een plas modder kon oversteken zonder zijn voeten vuil te maken. Deze ontmoeting tussen Dipankara en Sumedha vond plaats vele levens vóór Sumedha's uiteindelijke verlichting als Gautama de Boeddha. Van deze daad zei Dipankara tegen Sumedha: "In de eeuwen van de toekomst zul je een Boeddha worden genaamd 'Shakyamuni'", waarop Sumedha antwoordde: "Ik moet een Boeddha worden, ontwaakt tot verlichting; met je voeten op mijn haar - op mijn geboorte, ouderdom en dood."

Dipankara zei toen: "Bevrijd van het menselijk bestaan, zul je een effectieve leraar worden, ter wille van de wereld. Geboren tussen de Shakya's , als de belichaming van de Drievoudige Wereld, de Lamp van alle Wezens, zul je bekend staan ​​als Gautama. Je zult de zoon zijn van koning Suddhodana en koningin Maya. Sariputta en Maha Moggallana zullen je belangrijkste discipelen zijn. Je verzorger zal Ananda heten ."

In de meer dan 40 jaar van zijn leven na de verlichting, zou Gautama Boeddha bijna 554 verhalen over vorige levens hebben verteld (de Jataka-verhalen) van zijn vorige levens. Gautama de Boeddha zou zeggen dat een persoon de reis begint om een ​​Boeddha te worden die 10 paramitas of "perfecties" vult. Sommige bronnen en geschriften vertellen dat de Bodhisattva Gautama werd geboren als prins Sumedha in de tijd van Dipankara, en rijk was en al zijn rijkdom weggaf om monnik te worden. Er wordt gezegd dat Gautama Bodhisattva zijn eerste Niyatha Vivarana (of definitieve vooruitziendheid door een Boeddha) ontving van Dipankara. Deze ontmoeting, naast vele andere voorspellingen van Gautama Boeddha's toekomstige verlichting, is te vinden in de Mahayana-tekstDe Zeer Soetra.

Verering

Tegen de 17e eeuw was Dipankara een figuur van verering geworden in Nepalese boeddhistische gemeenschappen. Deze volgelingen beschouwen hem als een beschermer van kooplieden en associëren hem met het geven van aalmoezen. Hij wordt ook beschouwd als de beschermer van zeelieden, en soms worden aan de kust standbeelden van Dipankara gevonden om de schepen op hun route te begeleiden en te beschermen.

Sommige Chinese volksreligieaanhangers in Taiwan en Chinese overzeese gemeenschappen aanbaden ook Dipankara Boeddha.

De Buddhavamsa zegt dat Dipankara Nirvana bereikte in Nandarama, waar een stoepa werd gebouwd die 438 km hoog was.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha