Mangala Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mangala Boeddha
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Mangala is de 6e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha. Hij was ook de 1e Boeddha van de Sāramaṇḍa kalpa.

In de Buddhavamsa van de Pali-canon wordt hij kort genoemd als:

Maṅgala Boeddha verlicht de donkere wereld met de Dhamma-fakkel. Zijn stralen zijn de meest ongewone van alle Boeddha's; ze konden zelfs het licht van de zon en de maan bedekken. Maṅgala Boeddha zou 40 meter lang zijn en zijn stupa was 390 km hoog.

Biografie

Maṅgala Boeddha had pāramitā beoefend gedurende 16 asaṃkhyeya en 100.000 eonen om een ​​Boeddha te worden. Tijdens de draagtijd gloeide zijn moeder, koningin Uttara, heel helder rond een straal van 80 el of 3,5 km. Door het licht kon ze 's nachts reizen zonder het gebruik van andere lichtbronnen.

Maṅgala Buddha werd geboren in Uttara, dat werd geregeerd door koning Uttara. Hij was getrouwd met koningin Yasavadi en regeerde 9.000 jaar over het land. Zijn zoon was Sivala.

Zodra zijn zoon werd geboren, besloot hij het paleis te verlaten om ascese te beoefenen. Drie miljoen bedienden volgden hem om mede-asceten te worden. Hij oefende acht maanden. Na acht maanden te hebben geoefend, verliet hij zijn dienaar asceten en ging naar de Mesua ferrea -boom. Hij begon vredig onder de boom te oefenen en bereikte de volgende ochtend verlichting.

Maṅgala Boeddha leefde 90.000 jaar en bevrijdde vele levende wezens. Hij bereikte parinirvana en stierf in het Vassara-park. In de Buddhavamsa wordt zijn heengaan beschreven als:

Hij had de wereld verlicht met de Dhamma-kaars en hij stierf als een ondergaande zon.

Gautama de Boeddha krijgt het voorteken

In de tijd van Maṅgala Boeddha was Gautama de Boeddha een brahmaan genaamd Suruci uit het Brahmin Village. Nadat hij naar de leer van de Boeddha had geluisterd, nodigde hij hem en zijn een biljoen discipelen bij hem thuis uit. Toen hij nadacht over een plek voor hen, hielp Thagyamin hem door een groot paviljoen te bouwen. Suruci besloot zeven dagen lang hun behoeften te doneren omdat het van grote waarde was. Na een week van donatie zei Maṅgala Buddha:

"Suruci, een brahmaan, heeft zo'n donatie gedaan. Voor deze donatie zal hij een Boeddha worden genaamd Gotama in de Bhadda kalpa."

Suruci, die zijn wens had vervuld, gaf al zijn bezittingen weg en werd een discipel van Maṅgala Boeddha. Hij werd na zijn dood een god in het Brahma-rijk.

Iconografie

Maṅgala Boeddha had helderdere stralen dan andere Boeddha's. Zijn stralen waren zo helder dat mensen niet konden bepalen of het dag of nacht was. Vanwege de stralen was er geen zonlicht of maanlicht. Elk object schitterde als goud tijdens de aanwezigheid van Maṅgala Boeddha. Er zijn twee verhalen over Maṅgala Boeddha's stralen.

De incarnatie van Maṅgala Boeddha werd gevraagd om zijn kinderen te doneren door een Biru genaamd Kharadāṭhika die vermomd was als een brahmaan. De incarnatie schonk zijn kinderen graag aan hem. Zodra Kharadāṭhika ze at, braakte hij het bloed van de kinderen uit. Zonder enige angst zei de incarnatie: "Zoals deze Biru zulk bloed van felle kleuren uitbraakt, zal mijn lichaam heel helder schijnen". Een andere incarnatie van Maṅgala Boeddha had de kans om de stoepa van een Boeddha te zien. Nadat hij de stoepa had gezien, zei hij tegen zichzelf: "Ik moet mijn leven opofferen voor deze Boeddha". Vervolgens smeerde hij zich in met boter en betoonde hij eer door een hele nacht lang de vuurdans uit te voeren. Hij verbrandde niet en voelde zich niet warm tijdens het eerbetoon.

Leerlingen

De rechter- en linkerhand discipelen van Maṅgala Boeddha waren Arahant Sudeva en Arahant Dhammasena. Zijn belangrijkste begeleider was Palita. De vrouwelijke discipelen waren vrouwelijke Arahants Sīvalā en Asokā. De menselijke discipelen waren de rijke mannen, Nanda en Visakha en de vrouwen, Anulā en Sutanā.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha