Sobhita Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Sobhita is de 9e van de zevenentwintig boeddha's die volgens het Mahayana boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme voorafgingen aan de historische Gautama de Boeddha.

Biografie

Sobhita Boeddha Hij werd geboren in de stad Sudhamma, zijn vader is de krijger (khattiya) Sudhamma en zijn moeder Sudhammā. Negenduizend jaar lang leefde hij als huishouder in drie paleizen; Kumuda, Nalira en Paduma.

Zijn vrouw is Samangī en zijn zoon Sīha. Hij ging het kloosterleven binnen in het paleis zelf en bereikte daar het 4e jhāna's. Zijn vrouw gaf hem een maaltijd van melkrijst. Na slechts zeven dagen ascetisme te hebben beoefend, bereikte hij de Verlichting aan de voet van een Naga-boom in de paleistuin, waar hij met zijn hele gevolg door de lucht ging.

Leerlingen

Hij leerde zijn eerste toespraak aan zijn stiefbroers, Asama en Sunetta - die later zijn belangrijkste discipelen werden. Anuma was zijn constante begeleider. Zijn belangrijkste discipelen onder de nonnen waren Nakulā en Sujātā. Ramma en Sudatta waren zijn belangrijkste beschermheren onder de mannen en Nakulā en Cittā onder de vrouwen.

Zijn lengte was achtenvijftig handen. Hij leefde negentigduizend jaar en stierf in de Sīhārāma. De Bodhisatta was een brahmaan genaamd Sujāta.

Volgorde van de Boeddha's
1: Tanhankara Boeddha - 2: Medhankara Boeddha - 3: Saranankara Boeddha - 4: Dipankara Boeddha - 5: Kaundinya Boeddha - 6: Mangala Boeddha - 7: Sumana Boeddha - 8: Revata Boeddha - 9: Sobhita Boeddha - 10: Anomadassi Boeddha - 11: Paduma Boeddha - 12: Narada Boeddha - 13: Padumuttara Boeddha - 14: Sumedha Boeddha - 15: Sujata Boeddha - 16: Piyadassi Boeddha - 17: Atthadassi Boeddha - 18: Dhammadassi Boeddha - 19: Siddhattha Boeddha - 20: Tissa Boeddha - 21: Phussa Boeddha - 22: Vispassi Boeddha - 23: Sikhin Boeddha - 24: Vessabhu Boeddha - 25: Kakusandha Boeddha - 26: Kanakamuni Boeddha - 27: Kassapa Boeddha - 28: Gautama de Boeddha - 29: Maitreya Boeddha